måndag 11 mars 2013

Pälsen av Hjälmar Söderberg


Efter hand som ni blir klara med inspelningarna ska ni få möta en ny text. Denna gången blir det en novell som skrevs av Hjalmar Söderberg 1898. 


Först ska vi tillsammans fundera över vilka associationer vi får av ordet Välstånd samt vad en novell skriven 1898 som heter "Pälsen" kan tänkas handla om.

http://popplet.com/app/#/869331


Vi ska läsa, diskutera och analysera Pälsen utifrån ett genus- och klassperspektiv. Vi undersöker novellens karaktärer och centrala konflikter kopplat till samtidens klassamhälle och mans- och kvinnoideal. Dessutom ska vi dra paralleller till texterna som vi läst tidigare i kursen.




http://korta.nu/fv8f3

Arbetsgång:


1. Vi läser Pälsen högt tillsammans och diskuterar och analyserar dess innehåll utifrån målet ovan. 


2. Vi gör sedan en ordlista med alla de ord ni hade svårt att förstå. Försök hitta definitioner till orden med hjälp av Svenska akademins ordlista:

http://www.svenskaakademien.se/svenska_spraket/svenska_akademiens_ordlista/saol_pa_natet/ordlista


3. Därefter formulerar vi tre egna frågor till texten som ska röra följande:

  • Kvinno- och mansroller i novellen som ska kopplas de till andra texter/filmer vi läst.
  • Kvinno- och manroller i novellen som ska kopplas till samtidens idéer om mans- och kvinnoideal.
  • Vilka centrala konflikter och problem som kommer till uttryck i novellen som ni kan koppla till mans- och kvinnoideal.

4. Lägg in er ordlista, era frågor och utvärdering som en kommentar till blogginlägget.


5. Ni skriver en utvärdering:


  • Vad tror du är syftet med texten?
  • Vad gillade du med novellen?
  • Vad gillade du inte?
  • Vad vill du veta mer om?

14 kommentarer:

  1. 1. Vilka likheter kan man se om man jämför Emma Bovary med fru Henck?

    2. Vilka manliga egenskaper förde pälsen med sig när doktor Henck hade tagit på sig den?

    3. Hur var förhållandet mellan doktor Henck och hans fru ?

    SvaraRadera
  2. Hur kan man koppla doktor Hencks personlighet och egenskaper med Charles och Ludvig XVI? Likheter respektive skillnader?

    Kan vi dra olika kopplingar från novellen till dagens människoideal? Alltså är ytlighet lika viktigt idag? Medför olika plagg respekt och förstärkt självkänsla precis som pälsen gjorde för doktor Henck?

    På vilket sätt påverkade doktor Hencks förhållande till hans fru honom?

    SvaraRadera
  3. ordlista:
    ämbetsåliggande,instinksmässigt,gestikulerade,lynne,aktning.

    1. Kan man koppla fru Henck och doktor Hencks förhållande med Emma Bovary och Charles?

    2. Var fru Henck otrogen? varför?

    3. Kan man koppla novellen till dagens samhälle, är det fortfarande så att man ser människorna på ett annat sätt ifall den har en päls på sig?

    4. Varför var han fattig ifall han var en doktor? Man jobbar för att tjäna pengar och det kvittar ifall man är rik eller fattig , man borde få samma betalt.

    SvaraRadera
  4. Ord
    1. lynne- sinnelag, sinnesstämning, humör.
    2. Gestikulera – Göra livliga åtbörder, fäkta med armarna.
    3. Vacklande- tveksamt, obeslutsam.



    Frågor
    1. Novellen berättar lite om hur Ellen beter sig. Vilka likheter finns det med hur framförallt Emma Bovary och Marie Antoinette betedde sig och uppförde sig? Samt vilken status männen hade vi den tiden och vad dem syssla med?
    2. Finns det idag olika syn på människorna som ex. vilka kläder man har på sig, rik eller fattig? Har man högre status i samhället idag om man har dyra kläder på sig?
    3. Varför hade inte Hench och Ellen bra rektioner i sitt förhållande? Berodde det på att Hench var mager och fattig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utvärdering:
      1. Syftet med texten är hur man ser de fattiga och rik i samhället. Om man var rik så hade man öppna vägar i samhället man tjäna pengar hade makt. Men var man fattig så så man ner på dig samt så hade du ingen betydelse i samhället och rättare sagt så var du inte värd något som Doktor Hench.
      2. Det jag gilla med novellen är att man får veta hur man levde vid 1900-talet och hur man såg på människorna beroende på deras utseende, rik eller fattig. Människorna behandlades inte likadant och hur svårt de fattiga har haft det i samhället.
      3. Det jag inte gillar med novellen är att de fattiga hade inte självförtroende och blev kränkta när de var ute och jobba för att ex. försörja sin familj. Det var en väldig diskriminerad samhälle där de som hade makt försökte alltid slå ner de fattiga.
      4. Det som jag vill veta mer om är framför allt vilken reaktion Gustav gav efter åt när han insåg att hans fru var otrogen och även varför han fortfarande kunde vara vän me Johan?

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. ord:
    aktning: hög uppskattning, respekt
    godmodigt: fridsam, hyggligt
    grubbla: ständigt och oroligt tänka på svåra problem

    Frågor:
    1. Kopplingar från novellen till dagens människoideal, är det så i dagens samhälle att man får mer respekt utifrån klädsel?

    2. Kan man se likheter mellan Gustav Henck och Emma Bovary för att bägge tänkte ständigt på sitt tråkiga liv och bägge mådde dåligt ständigt.

    3. Varför tycker han att hans fru älskar honom mindre bara för att han inte har päls?

    Afzal SA12B

    SvaraRadera
  7. 1. På vilket sätt var Ellen ett offer för samtidens kvinnoideal och jämför det med Märta och Madame Bovarys situationer?

    2. Hur ser det ut i dagens samhälle när det käller "mode" och dess betydelse?

    3. Hur såg Gustav och Ellens förhållande ut? Vad tror du det var som gjorde att Ellen gillade John och inte Gustav?

    Ord:

    Ord: Honorar = ersättning
    Kölden = minusgrader
    Gestikulera – Visa något med hjälp av kroppspråk.

    SvaraRadera
  8. Pärlan:

    Ordlista:
    * Kölden = minusgrader
    * Ämbetsåligganden =
    * Gestikulerade = visa något med hjälp av kropps språk
    * Honorar = ersättning
    * Eljest =
    * Erinrade =

    Frågor:
    1.Vilka likheter kan man se mellan Ellen i novellen och Marie Antoinette?
    2.Hur ser man människan idag, går man efter om man är väl utklädd och rik eller har hög status i samhället eller gör som Marie Antoinette och Ellen som gillar rika män och vill leva ett bra liv.
    3.Varför tror du att Ellen hade känslor för John men var gift med Gustav? Och hur såg deras relation?

    Utvärdering:
    1.Syftet med texten är att de vill framföra hur män och kvinnor levde och att det fanns två sidor, fattiga och rika där de rika hade allt och de fattiga inget samt hur kvinnorna sågs och hur deras reaktion/ beteende var när de såg en rik man.
    2.Det jag gillade med novellen var att man fick veta direkt hur de rika hade det och hur de fattiga hade det samt att det var uppdelat i två kategorier.
    3.Det jag inte gillade var att kvinnorna gifte sig men var otrogna efteråt, de var inte ute efter kärlek utan ville ha en rik man som kunde försörja de.
    4.Hur det avslutade och vad som hände med Gustav efteråt.

    SvaraRadera
  9. Vad tror du är syftet med texten?

    1. Syftet med den här novellen är att författaren ville belysa de sociala problem som fanns under denna sekel genom att använda sig av litteratur.

    2. Det som jag tyckte var positivt med den här texten var att även om den var skriven långt tillbaka i tiden kunde man ända relatera till den.

    3. Det som jag inte gillade var att det fanns för få dialoger mellan de olika karaktärerna i novellen.

    4. Jag skulle gärna vilja veta mer om den otrogne Ellen.

    SvaraRadera
  10. 1. Vad är likheterna mellan Ellen och madam Bovarys sätt att se på män på den tiden ? samt hur kan man koppla Ellen och Gustav med madam Bovary och Charles till varandra ?

    2. Hur kan man koppla ihop mansrollerna i novellen med dagens människoideal? visar verkligen klädesplagg tex. Päls vilken social status personen kommer från?

    3. På vilket sätt påverkade Gustav Hendriks ”fattigdom” folks sätt att se på honom? Samt hur påverkade hans relation med hans fru Ellen?

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Utvärdering
    syftet med texten var att författaren till novellen ville uttrycka sig hur han såg på samhället och vilka orättvisor det fanns i det Svenska samt de flesta andra samhällena under denna tiden.

    Jag gillade att man kunde läsa texten även fast den var gjord för så länge sen och på vissa sätt kan man se detta i dagens samhälle med men inte lika mycket.

    det jag inte gillade var att den inte hade något speciellt syfte utan bara visade hur en fattig människa levde på den tiden. Det var också för få dialoger, i en novell så ska det finnas bra handling och syftet ska var klart.

    det jag vill veta mer om är han fru till vart det ledde och fall hon var otrogen, smat varför hon var det

    SvaraRadera
  13. Haluan varauksetta suositella työskentelemään Frank Lainapalveluiden kanssa, jos olet asuntolainan markkinoilla. Olen puhunut monille välittäjille ostaessani asuntolainaa verkossa. Ensimmäisestä yhteydenotosta alkaen voisin kertoa, että hän on sellainen henkilö, johon voisin luottaa auttaakseni tekemään parhaan päätöksen minulle ja perheelleni. lainan nostaminen 1–30 vuoden sisällä, vakuudella tai ilman, mutta ei luottotarkistusta, ja heidän palvelunsa ovat nopeita, luotettavia ja luotettavia, koska olen testannut ja luottanut niihin toisin kuin muut yritykset. Niiden palveluihin kuuluvat jälleenrahoituslainat, kuorma-autolainat, koulutuslainat, opintolainat, henkilökohtaiset lainat, autolainat, lainojen vakauttamislainat, yrityslainat, vakuudelliset ja vakuudettomat lainat, asuntolainat, asuntolainat ja ne tarjoavat lainoja erittäin edullisella 2 prosentin korolla. kiinnostuneista henkilöistä tulee ottaa yhteyttä häneen sähköpostitse: k.frankloans@gmail.com. Luotto on avoin kaikille kansalaisuudesta riippumatta.

    Sähköposti: k.frankloans@gmail.com

    SvaraRadera