måndag 28 januari 2013

Marie Antoinette - tala och skriva

Lektionsmål: Ni ska läsa en text och se en film om Marie Antoinette för att förstå hur den franska högadeln levde samt hur deras levnadssätt gav upphov till franska revolutionen.

Språkmål: Ni ska utifrån text och film muntligt och skriftligt kunna redogöra för samt dra slutsatser om Marie Antoinettes liv i det franska hovet utifrån er kunskap om adeln och den franska revolutionen:



Instruktion:


Till idag skulle ni ha sett klart på filmen och läst texten om Marie Antoinette en gång till.

Innan vi börjar skriva ska ni muntligt få bearbeta det ni lärt er under förra lektionen samt det ni läst och sett.


Idag ska ni får börja med muntligt bygga en text i grupp med hjälp av de Post-It-lappar ni skrev förra gången.


Ni ska bli indelade i 4-5 grupper. Ni får två numrerade lappar med era påståenden om Marie Antoinette. Ni ska fylla ut påståendena och bygga en sammanhängande text likt dispositionen nedan. 



När ni känner er klara redovisar ni inför klassen.



Textmall:



Inledning
Vem var Marie Antoinette? När levde hon? Varför kom hon till Frankrike?

Huvudtext (välj egen rubrik)
Vilken funktion hade det franska hovet i samhället? I vilka klasser fanns representerade i det franska hovet? Vilka hade förturen till kungen och drottningen i hovet? Varför då? Vad möts Marie Antoinette av när hon kommer till hovet? Beskriv rutinerna i slottet Versailles. Hur hanterar hon det först och hur förändras hon? Beskriv det sociala spel som försiggår i hovet.

-Hur såg könsrollerna ut inom adelskapet. Vad var en kvinnas uppgift resp en mans uppgift? Hur skulle de vara och hur skulle man uppföra sig? Vad förväntades av Marie Antoinette som drottning? Hur går det för henne?

-Levandssätt: Hur levde adeln i det franska hovet? Hur levde Marie Antoinette? Var hon politiskt engagerad? Varför inte? Vad var hennes inställning till folket? Vad var hennes roll under den franska revolutionen?

-Vad var det som gjorde att hon fick skuld för de mindre privilegierade ståndens fattigdom? Vilken händelse var upprinnelsen till hatet mot Marie Antoinette?

-Hur slutar Marie Antoinette sina dagar? Varför?


Slutsats
En kortfattad sammanfattning av Marie Antoinettes liv. Varför behandlades hon som hon gjorde i Frankrike och varför blev hon avrättad.



Lycka till!

8 kommentarer:

  1. Marie Antoinette
    Marie Antoinette föddes i Österrike den 2 november 1755. Hon var den yngsta dottern till Kejsarinnan Maria Teresia och Kejsaren Frans Lothringer. Hon levde under den Franska revolutionen och avrättades med avrättningsverktyget giljotinen år1793. Marie Antoinette fick en bristfällig utbildning eftersom hon inte var intresserad av studier. Det öppnades en allians mellan Frankrike och Österrike. Det innebar att kung Ludvig XVI skulle gifta sig med en kvinna från Österrike eftersom det skulle skapa fred mellan Frankrike och Österrike. Det var även politisk orsak som skulle lösa konflikten mellan länderna. Egentligen ville modern gifta bort Marie Antoinettes äldre syster men hon hann dö tidigare så Marie Antoinette fick ta hennes plats. Hon var 15 år gammal när hon gifte sig och redan som liten blir hon kronprinsessa i Frankrike och senare drottning.

    Funktionen i den franska hovet under 1700- talet var ett politiskt spel. Kungen var högst i samhället sen kom adelsmännen, prästerna och sedan borgarna och sist bönderna. Kungen hade all makt och styrde över alla. Han tog sina beslut med adelsmännen. Alla regler och lagar tog kungen hand om. Adelsmännen spelade ett politisk spel eftersom ju närmare och väl bekant man var med kungen desto mer fick man bestämma och ha mer makt. Man fick även ta de högre besluten med kungen.
    De olika stånden hade inga relationer med varandra förutom att de lägre stånden skulle arbeta och betala skatter för dem. Detta sättet att styra landet var inte särskilt bra eftersom det skapades orättvisor och ojämlikhet i samhället. De lägre stånden som borgarna och bönderna slet ihjäl sig för att försörja de högre stånden samt fick de inte vara med och bestämma hur samhället skulle styras. Detta var en utav de bakomliggande faktorerna som skapade en revolution i Frankrike.

    De som hade förturen till kungen och drottningen i hovet vid den tiden var de högst rankade inom adeln och det vill säga ministrar. De som hade högst ställningen skulle vara närmast kungen och drottningen som ex. när Marie Antoinette var ute och promenerade i Versallies trådgård så gick alla adelskvinnorna i rad efter varandra. De stod i rad beroende vilken ställning de hade samma sak var det när det gällde kungen.

    Marie Antoinette var ung när hon gifte sig. Hon växte upp med kulturer och traditioner från Österrike. I Österrike hade man på sig enklare klänningar av linnen och ceremonierna var inte särkilt viktiga och stora som i Frankrike. När hon för första gången kom till Frankrike var det som en dröm. Blommor kastades framför hennes vagn samt var alla väl klädda och sjöng när hon kom. Den franska hovet hade inte ändrat ritualer och etikett sen lång tid tillbaka. Därför möttes Marie Antoinette av andra kulturer och traditioner som kom att förändra hela hennes liv. Rutinerna i slottet Versailles var mycket populära och viktiga. Etiketten var så viktiga att det kunde ta en halv dag för hovdamerna att klä på Marie Antoinette eftersom man placerades i rang. Hon blev även övervakad för de minsta hon gjorde. Hon gillade inte den ställningen som pågick eftersom hon inte var van vid det och gillade även inte den följdriktiga hovetiketten. Men med tiden kommer hon in i den Franska bekantskapskretsen och det skedde så fort att hon fick många fiender. Då började olika rykten spridas om henne.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Adeln levde lyxliv och hade allt de önska sig. Deras roll i den Franska hovet var att kunna komma så när som möjligt kungen och drottningen. Adelkvinnornas uppgift var att utöka familjen alltså födda barn. De skulle även se fin ut samt ha på sig dyra och pastellfärgad klänningar, hattar och peruker. De skulle även vara artiga och ge sällskap till männen. Medans adelsmännen också skulle ha på sig skjortor och fluffar samt var det viktigt för dem att hålla koll på politiken. Vara engagerad och försökte få så mycket makt som möjligt genom politisk spel och vi den tiden var adelsmännen som idag kallas för “regeringen”. De beslöt saker och ting som kungen hade kommit fram till.

    Det som förväntades från drottningen Marie Antoinette var främst att födda en tronarvinge som ska ärva riket efter och dessutom utöka kungarfamiljen . I början lyckades hon inte med det eftersom Ludvig XVI hade en sjukdom som gjorde att han inte kunde ha samlag. Detta gjorde att hennes ställning blev svår eftersom enligt lag var hennes äktenskap inte giltig. Men 1777 kom hennes bror och opererade Ludvig som gjorde det möjligt för honom att genomföra samlag.

    Marie Antoinette levde lyxliv när hon flyttade till Frankrike . Hon behandlades så väl att hon blev bortskämd och egoistisk av sig detta berodde mycket på att de hade så pass mycket pengar och var rika. Hon ville bara ha mer och mer för varje gång och tänkte bara på sig själv. Hon köpte dyra saker och man brukar säga att en klänning var värd lika mycket som att försörja 10 familjer på ett helt år. Hon var inte särkilt politisk engagerad endast i den meningen att dela ut befattningar, utnämningar och ämbeten åt bekanta för lönens skull annars hade hon ingen aning om politiken. Detta berodde på att hon inte visste vad som pågick utanför palatset och var inte heller så kunnig. Hennes inställning till folket var bedrövlig eftersom hon slösade pengar på onödiga saker istället för att göra något vettigt med pengarna och det retade upp det franska folket.

    Det som gjorde att hon fick skulden för den mindre privilegierades fattigdom var att hon för det första var från Österrike och hennes egoistiska beteende irriterade folket eftersom de hade knappt bröd att äta medans hon slösade pengar på massa dumheter. De händelsen som var upprinnelsen till hatet mot Marie Antoinette var när hon anklagades för att ha köpt en dyrbar diamant halsband utan att betala den. Hennes roll i den Franska revolutionen var folkets anledningar. De anklagade henne för högfärräderi, slöseri med pengar, otrogen, lesbisk samt för sexuella övergrepp.

    Marie Antoinette sluta sina dagar genom att fly tillsammans med Ludvig XVI och sina barn med hjälp av Axel von Fersen som Marie Antoinette hade sexuell relation med. Men fångas vi gränsen och fördes sedan till Paris och fängslades. År 1793 döms hon till döden genom halshuggning. Deras äldsta dotter Marie Theresie är den enda som klara sig av den kungliga familjen.

    Sammanfattning
    Marie Antoinette var en kvinna från Österrike. När hon gifte sig med Ludvig XVI så förändrades hela hennes liv pågrund av alla etiketter och rikedom. Hon levde lyxliv och blev därför bortskämd och hade allt hon önska sig. Det irriterade den lägre ståndet och blev därför avrättad med giljotinen 1793 på grunda av att hon slösade mass viss med pengar på onödiga saker som borgarna och bönderna arbeta för och brydde sig inte om de andra förutom sig själv.

    SvaraRadera
  4. Marie Antoinette

    Marie Antoinette kom ursprungligen från Österrike och var den näst yngsta dottern till kejsarinnan Maria Teresia och kejsaren Frans Lothringer. Hon föddes före den franska revolutionen 2 november 1755 i Österrike och avrättades 16 oktober 1793 i Frankrike.

    Marie gifte sig den 16 maj 1770 med tronföljaren, dvs den blivande kungen av Frankrike Ludvig XVI. Ludvig och Marie gifte sig eftersom man ville skapa fred mellan länderna Österrike och Frankrike och allt berodde på de politiska orsakerna som pågick och de ville att konflikterna skulle lösas.

    De skapade olika allianser i Europa. Tyskland och Frankrike hade alltid varit fiender så Österrike drogs sig in med Tyskland och de blev ovänner så för att skapa fred mellan länderna så gav Österrike bort sin kronprinsessa. De ville bevisa att de inte längre skulle vara fiender utan skapa fred.

    Kungen hade all makt i Frankrike och beslutade om frankrikes lagar och hur landet skulle styras och ställas. Adels männen gjorde allting för att komma nära kungen eftersom då fick de mer makt. Alla ville ha mer makt så till slut ledde det till revolution för att det var mycket orättvisor så borgarna/bönderna accepterade inte det.
    De klasser som fanns i det franska hovet var:
    - Kungen
    - Adel
    - Präster
    - Borgare
    - Bönder

    De som hade förturen till Marie och Ludvig var de som var högst rankade inom adeln eftersom ju mer makt man hade desto närmare var man drottningen och kungen.

    När Marie Antoinette kom till slottet Versailles bemötes hon på ett trevligt sätt av hovet och adels kvinnorna gjorde allt för henne. Men det var hon inte van vid var att de baktalade henne. Rutinerna i slottet var att hon vaknade tidigt och så blev hon påklädd av den högst rankade inom adeln efter de åt hon och Ludvig frukost tillsammans och sedan tog hon promenad runt slottet med adelskvinnorna.

    Till en början så trivdes Marie mindre väl i Frankrike eftersom hon inte tyckte om den strikta hovetiketten men efter en tid som hade gått så kom hon in i den kungliga kretsen och lärde sig hur man skulle hantera saker och ting. Marie blev väldigt bortskämd och egoistisk eftersom hon bara tänkte på sig själv och slösade en massa pengar som kunde användas istället till något vettigare.

    SvaraRadera
  5. Könsrollerna inom adelskapet för kvinnorna var att allting skulle ske på ett visst sätt för att de skulle se fina ut, ha på sig dyra och vackra klänningar, vara artiga mot alla, buga och allting skulle göras till drottningen. Mannens roll var att ge kvinnorna allt de ville ha och ta hand om samhället. Det som förväntades av Marie var att hon skulle göra kungafamiljen större och födda barn. Efter att Marie har kommit in i spelet och lärt sig hur man ska hatera olika situationer i kungafamiljen så gick det hyfsad bra för henne.

    Adeln i det franska hovet levde väldigt bra de hade allting som man kunde önska sig. Maries nya liv var extremt lyxigt och kungligt alla fick ta hand om henne medans hon titta på. Hon var absolut inte politiska engagerad men ändå så fick hon alltid skulden eftersom hon hade ingen aning om vad som hände utanför palatset. Dessutom fick hon en ganska dålig utbildning där det sägs att hon knappt kunde skriva eller läsa. Hennes inställning till folket var inte alls bra eftersom hon hade ingen kunskap om vad de gick igenom istället så sa hon “ Let them eat cake “ när de knappt hade bröd att äta. Hon bara tänkte på sig själva och vad som var bäst för henne om de andra brydde hon sig inte alls. Folket gillade inte henne eftersom hon var från Österrike och slösade en massa pengar på dumma saker.

    Det som gjorde att Marie fick skulden för de mindre privilegierade ståndens fattigdom var att
    hatet mot henne från de lägre stånden hade alltid funnits eftersom hon slösade för mycket pengar på onödiga saker. Medans borgarna och bönderna slet ihjäl sig för att jobba och betala skatt så använde hon pengarna till att köpa dyra klänningar och dessutom låg henne beteende på ett lågt nivå. De händelser som var upprinnelsen till hatat mot Marie var att hon köpte ett dyrt diamant halsband och tog den utan att betala då gjorde folket uppror.

    Marie Antoinette avslutar sina dagar genom att hon försöker fly med Ludvig men fångades i gränsen av Paris. Hela kungafamiljen blir fängslad och avrättas med gilijotin.

    Kort sammanfattning:
    Marie Antoinette kom ursprungligen från Österrike. Hon gifte sig med prinsen i Frankrike, Ludvig XVI där hennes liv förändrades på ett negativt sätt eftersom hon fick allt hon ville ha och blev bortskämd. Medans tredje ståndet arbetade hårt och betala skatt så utnyttja Marie pengarna och köpte dyra klänningar. En dag kunde inte tredje ståndet hålla ut med det som hände i Frankrike så de började göra uppror och det ledde till revolution av olika skäl t.ex. mycket orättvisor och hat mot folket. När Marie och Ludvig insåg att de måste fly från Frankrike så blev de fångna och avrättades den 16 oktober 1793 i Frankrike.

    SvaraRadera
  6. Biografi
    Marie Antoinette också känd som ”Skandaldrottningen” föddes år 1755 i Wien, Österrike, och dog den 16:e oktober 1793. Hon var Dotter av Marie Teresia Charlotte och Frans I. Dessa var kejsar och kejsarinnan av av Österrike. Marie Antoinette var en österrikisk prinsessa som senare blev bortgift med prins Ludvig XVI Hon fördes till Frankrike på grund av att man ville skapa fred mellan Frankrike och Österrike.

    Marie Antoinette var som en försoningspresent som skulle göra slut på ovänskapen mellan de två länderna. Men tidigare var det hennes syster som skulle föras till Frankrike men hon dog tidigt så istället blev det Marie. När Marie Antoinette blev bortgift som femtonårig insåg man att hon knappt läsa eller skriva på tyska. Hon visade heller inga intressen för studier.


    Den Franska hovet
    Marie var inte så särskilt populär inom det Franska hovet. Hon trivdes inte så mycket från början men blev senare van vid den strikta hovetiketten. Det var väldigt strikt i det franska hovet, dessutom var det där man befattade viktiga beslut. Det var adeln som representerade hovetiketten. Ju närmre man var kungen ju högre status hade man i samhället och hovet. Man skulle göra saker och ting på ett speciellt sätt. T.e.x som att buga och niga flera gånger åt kungarfamiljen och adeln. Marie Antoinette var alltid omringad med andra viktiga kvinnor och mäni kungariket. Som sagt ju nära man var kungarfamiljen desto högre status man hade och då fick man gå lite närmre drottningen och kungen.

    Marie mötes av höga förväntningar , Och hon levde i Ett överflöde. Det var inte exakt var hon förväntar sig i hovet.
    Men där behandlar man henne exakt så som en drottning skulle bli behandlad. Där behöver hon inte klä på sig själv eller duscha själv för det ordnar en massa viktiga kvinnor som står närmast kungen.
    På morgonen stod det en massa kvinnor i deras sovrum som väntade på att hon ska vakna och där klärdde man av henne och duschade henne. De Serverade frukost för både henne och kungen.
    Efter att de hade ätit frukust, kanske de tog en liten tur runt palatset med flera andra viktiga människor inom hovet.

    Först tycker Marie att det allt var löjligt och onödigt. Hon tyckte inte om det så mycket i från början men med tiden så började hon bli van vid de“ löjliga” rutinerna i Versailles. Med tiden förändras hon på ett både negativt och positivt sätt. De negativa är att hon sakta börjar bli som de och positivt är hon beter sig så som dem i hovet vill att hon ska bete sig. Så med tiden smälter hon in i de nya samhället.

    SvaraRadera
  7. Marie Antoinette var född den 2 november 1755 i Wien, Österrike. Hon var dotter till kejsaren och kejsarinnan i Österrike. Marie gifte sig den 16 maj 1770 med den blivande kung Ludvig XVI. Hennes äktenskap var politiskt, eftersom det skulle skapa en ny allians mellan Frankrike och Österrike Marie var annorlunda jämfört med kvinnorna i det de franska hovet, eftersom hon inte ville leva i lyx och var inte van vid uppmärksamhet. Hon var inte så omtyckt av de franska folket, eftersom inte inte följde etiketten. Hon blev avrättad den 16 oktober 1793 med avrättningsmetoden giljotionen.

    Det franska hovet hade en stor roll i samhället. De hade makten och tog de viktiga besluten. De klasser som representerade det franska hovet var adeln men även adeln var indelade i grupper. De som var högst rankade inom adeln fick komma närmre kungen och drottningen. Kungafamiljen följde alltid de dagliga rutinerna i Versailles. Marie fick inte göra något själv utan allt skulle ske under adelns händer. Hon blev påklädd av den som hade mest makt i rummet, ifall en högre rankad kom in i rummet fick hon ta över, det var väldigt strikt. Sedan skulle de äta frukost, vid matbordet var det väldigt stelt. I början var Marie väldigt ovan vid detta, eftersom hon gillade det enkelt och att göra saker själv. Men detta fick ett stopp när hon kom till Versailles där hon var tvungen att bära peruker, stora hattar och pastellfärgade silkesklänningar. Marie var inte omtyckt bland de franska hovet och hela tiden baktalades det om henne vid matbordet t.ex. att hon var lesbiskt och att hon var otrogen. Marie gillade inte den strikta etiketten i Versailles och föredrog att tillbringa sin tid i Trianon, dit hon tog bara med sina vänner. Detta bidrog till svartsjuka i hovet eftersom Marie valde vänner efter personlig charm snarare än rang. Men Marie började vänja sig vid det sociala spelet som gick i hovet och lärde sig att spela med det. Marie blev bortskämd, som ledde till att hon blev egoist och hela tiden ville ha mer och blev ännu mer hatad av de vanliga folket i Frankrike.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var inte jämställda. Mannen hade mer makt än kvinnan. Inom adeln gifte man inte sig av kärlek utan med en adel med mycket makt och pengar. Kvinnorna skulle se fina ut och göra mannen sällskap. Mannen skulle ta hand om ekonomin och skydda sin familj. Marie skulle vara perfekt inför folket och hon skulle bära dyra klänningar och fin smycken. Hon skulle vara vacker och charmerande och lugn till humöret.

    Adeln i det franska hovet levde i lyx. De fick allt det önska sig och det behövde inte tänka på något. De blev påklädda, fick maten upplagt av adeln osv. Marie levde också i lyx, eftersom hon slösade massa onödiga pengar på dyra klänningar, just för att hon inte hade något annat att tänka på. Hon brydde inte sig om folket som inte hade de så bra utan tänkte bara på sig själv och se fin ut. Folket gillade inte Marie heller eftersom hon var den första prinsessan från Österrike. Marie var en symbol för de privilegierade klassernas slöseri på de ungerprivilgierades bekostnad. Marie var inte politisk engagerad eftersom hon inte spenderade så mycket tid utanför palatset och då inte visste vad som hände utanför palatset och hur människorna levde. De sades även att Marie inte kunde skriva och läsa vilket gör de lite svårt att vara politiskt engagerad. Hennes roll under den franska revolutionen var att utvidga kungafamiljen.

    SvaraRadera

  8. Bönderna svalt medan hon frossade i sig mat i stora lyxiga fester. Hon såg bara rikedomen och glädjen i slottet och blundade för problemen. Bönder och fattiga gick till Versailles och ropa efter mat, Maries svar till detta var "Om folket inte har bröd, kan de ju äta kakor."
    Men händelsen som var upprinnelsen till hatet mot Marie Antoinette var hals bandsprocessen, 1785. Marie Antoinette anklagades för att ha köpt ett dyrt diamant halsband utan att betala för det. Detta bidrog starkt till hennes impopularitet. Vid denna tiden var Marie medveten om hatet mot henne och dämpade hennes nöjesliv och intresset för politik väcktes.

    Vid franska revolutionens utbrott 1789 ockuperades de kungliga slottet och hennes sovrum attackerades och hon var tvungen att fly till kungens rum. Hovet fördes till Paris och bosatte sig Tuilerierna. År 1791 försökte kungafamiljen fly till Belgien med hjälp av Axel von Fersen som var en av Maries älskare, men flykten misslyckades. År 1792 stormades Tuilerierna, de fängslades i Temple, därefter avskaffades monarkin. Marie anklagades för högförräderi, därför skulle hon dömas till döden genom halshuggning. Under sin rättegång och avrättning var Marie väldigt lugn och stolt, det enda smycke hon bar var ett från Axel Von Fersens. Den 16 oktober 1793 avrättades Marie med giljotinen.

    Marie Antoinette prinsessan från Österrike som gifte sig politiskt med den blivande kungen Ludvig XVI från Frankrike. Marie blev bemött på ett bra sätt, hennes utseende var perfekt men hennes beteende var inte lika omtyckt. Maries livsstil förändrades när hon kom till Versailles, hon fick allt hon ville. I början gillade inte Marie rutinerna i Versailles men det förändrades och hon blev bortskämd och egoistiskt. Marie köpte dyra klänningar och styrde upp stora fester, det tredje ståndet som arbetade hårt och betalade detta var väldigt upprörda. Kungafamiljen gjorde inte sitt jobb, det tredje ståndet hade det väldigt dåligt. En dag ockuperades Maries rum och de var tvungna att fly, detta förstärkte hatet mot kungafamiljen. Den 16 oktober 1793 avrättades Marie i Frankrike och monarkin avskaffades.

    SvaraRadera