tisdag 22 januari 2013

Marie Antoinette

Idag ska vi läsa en text och se en film om den franska drottningen Marie Antoinette - drottningen som ansågs vara den som gav upphov till franska revolutionen pga sitt utsvävande leverne.

Vi ska idag ta reda på vem hon egentligen var och hur det kunde komma sig att hon ensam stod som ansvarig för en revolution? Blev hon offer för ett politiskt spel eller var hon i själva verket en stor belastning för det franska hovet och det franska samhället? Hur det var att leva som drottning i det franska hovet under 1700-talet. Vad förväntades av en drottning?

Först ska ni se en film och sedan läsa en text. Sedan ska vi diskutera utifrån frågeställningarna nedan. Slutligen ska ni på egen hand (utan mall) skriva en utredande och diskuterande text utifrån frågeställningarna nedan. Tänk på att ha en tydlig inledning respektive avslutning. 




Lektionsmål: Ni ska läsa en text och se en film om Marie Antoinette för att förstå hur den franska högadeln levde samt hur deras levnadssätt gav upphov till franska revolutionen.

Språkmål: Ni ska utifrån text och film muntligt och skriftligt kunna redogöra för samt dra slutsatser om Marie Antoinettes liv i det franska hovet utifrån er kunskap om adeln och den franska revolutionen:



Textmall:



Inledning
Vem var Marie Antoinette? När levde hon? Varför kom hon till Frankrike?

Huvudtext (välj egen rubrik)
Vilken funktion hade det franska hovet i samhället? I vilka klasser fanns representerade i det franska hovet? Vilka hade förturen till kungen och drottningen i hovet? Varför då? Vad möts Marie Antoinette av när hon kommer till hovet? Beskriv rutinerna i slottet Versailles. Hur hanterar hon det först och hur förändras hon? Beskriv det sociala spel som försiggår i hovet.

-Hur såg könsrollerna ut inom adelskapet. Vad var en kvinnas uppgift resp en mans uppgift? Hur skulle de vara och hur skulle man uppföra sig? Vad förväntades av Marie Antoinette som drottning? Hur går det för henne?

-Levandssätt: Hur levde adeln i det franska hovet? Hur levde Marie Antoinette? Var hon politiskt engagerad? Varför inte? Vad var hennes inställning till folket? Vad var hennes roll under den franska revolutionen?

-Vad var det som gjorde att hon fick skuld för de mindre privilegierade ståndens fattigdom? Vilken händelse var upprinnelsen till hatet mot Marie Antoinette?

-Hur slutar Marie Antoinette sina dagar? Varför?


Slutsats
En kortfattad sammanfattning av Marie Antoinettes liv. Varför behandlades hon som hon gjorde i Frankrike och varför blev hon avrättad.




Instruktion:

1. Skriv ner tre saker du vet om Marie Antoinette. En sak på varje Post-it-lapp. Gå fram på tavlan och sätt upp dina tre lappar. Försök att kategorisera informationen i teman.






2. Vi läser texten tillsammans: 

Texten om Marie Antoinette:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Marie_Antoinette



3. Och ser filmen om Marie Antoinette:




Frågor att diskutera:

1. Beskriv Marie Antoinettes möte med Frankrike och det franska hovet.

2. Hur skulle du beskriva hennes nya liv?

3. Hur tror du kommer hon hantera sitt nya liv


4. Ta nu tre nya Post-it-lappar och skriv upp tre saker som du lärt dig av film och text:



12 kommentarer:

  1. Marie Antoinette

    Marie Antoinette, dotter till kejsaren och kejsarinnan av Österrike, anländer år 1770 från Wien till Frankrike som försoningspresent. Hennes uppgift är att göra slut på ovänskapen mellan Österrike och Frankrike och hon är bara femton år när hon gifter sig med Ludvig XVI.

    På väg till Versailles, hennes nya slott, kastas blommor utanför hennes vagn och barn sjunger till hennes ära. Hon anländer till ett hov med strikta ritualer och etiketter som inte ändrats sedan 70 år tillbaka.

    Samhället i Frankrike var uppbyggt på ett feodalt sätt där kungen hade högst makt i hovet. Sedan var präster och adeln befriade från skatt och sist kom bönder och borgare som betalade skatt och som dessutom inte ens hade någonting att säga till om. Överklassen var självklart de representerade i hovet och ju närmre kungen man var desto mer förmåner hade man. Folket som ingick i hovet var adel och präster. Att vara adel medförde olika rättigheter och skyldigheter; det medförde rätten att jaga. Det var männens uppgift och de spenderade många dagar åt att jaga medan kvinnor hellre spenderade sina dagar åt att klä sig och se fina ut. Marie Antoinette mötes av sociala spel mellan kvinnorna som gick ut på att konkurrera mot varandra inom olika kretsar. Adelns skyldigheter var att hedra, betjäna och råda kungen.

    Marie Antoinette var väldigt älskad av det franska folket och fick så många komplimanger att hon i ett brev till sin mamma undrar hur hon ska kunna leva upp till komplimangerna. Från filmen och texterna märker jag att hon till en början inte riktigt trivs i hovet med alla ritualer och jag uppfattar henne som en ”livnära” person. Hon klär hellre sig själv än att låta hovdamer som är placerade i rang göra det åt henne och hon rusar hellre än går. Det här kan även ses som ett exempel på en kvinna som är låst av samhällets konventioner precis som hon var. Hon var dessutom övervakad i minsta lilla detalj och avskydde de långa ritualerna.
    Sedan förändras hon, då börjar hon modernisera hovlivet, men det går alldeles för fort och därför får hon fiender. Hon blir alltmer modeintresserad och då hon bör klä sig i pastellfärgad siden som gynnar den franska industrin i Lyon klär hon sig hellre i enkla klänningar från fabriker i Österrike, vilket får folk att ifrågasätta hennes syn på Frankrike. Dessutom börjar hon slösa mycket på fester och olika teaterpjäser som hon sätter upp och själv medverkar i som tjänsteflicka. Detta gör maken upprörd eftersom han menar att det inte är anständigt att hon spelar och låtsas vara något annat än hon egentligen är.

    SvaraRadera
  2. Marie Antoinettes historia

    Länge hade man talat om att dottern till kejsarinnan över Österrike skulle gifta sig med Frankrikes kronprins, Ludvig XVI. De hade kommit överrens att en av hennes äldsta döttrar skulle gifta sig, men denna dog i tidig ålder. Då var det Marie Antoinette, den näst yngsta dottern som giftes bort till Ludvig XVI och flyttade till Frankrike. Hon föddes år 1755 och dog år 1793. Som 15 åring gifte hon sig med kronprins Ludvig av Frankrike. De gifte sig för att skapa fred mellan länderna vilket hennes mamma var orolig över, eftersom hon var så pass ung och hade inga erfarenheter.

    Det franska hovet vid den här tiden var de som styrde över Frankrike, där levde kungafamiljen och de levde på folkets bekostnad. De levde lyxigt tack vare skattepengarna som bönderna fick betala.

    När Marie hade passerat halva resan med häst och vagn så stannade de till vid en byggnad vid gränsen mot Frankrike. Där skulle hon ta adjö av sitt österrikiska följe och ta av sig sina kläder och gå naken mot det franska rummet där hon fick ta emot sitt nya franska följe.

    När Marie Antoinette kom fram till hovet möttes hon av sin make kronprins Ludvig och resten av kungafamiljen och även folket som bodde i staden Versailles.

    Från början trivdes hon inte särskilt bra i hovet, eftersom de hade en strikt hovetikett och det var hon inte van vid. Hon visste inte särskilt bra om hur man skulle bete sig där och därför pratade många illa om henne bakom hennes rygg men framför henne var de hur snälla som helst.

    Rutinerna i slottet var något nytt för henne, då man skulle bete sig adligt och det fanns folk som gjorde allt åt henne, den blivande drottningen. När de åt var det mannen som åt först, när hon skulle klä på sig var det folk som gjorde det åt henne och det var stora kjolar som gällde och man skulle använda korsett för att få smal överkropp.

    De förberedde henne till att bli drottning och från början gick det inte så bra men med tiden började hon lära sig om hur det var att leva i hovet. Anledningen till att de gifte sig var för att skapa fred mellan Österrike och Frankrike som var fiender. Det var detta som hennes mor var orolig över eftersom hon var så ung och okunnig. Som hjälp tog Marie alltid emot brev med råd från sin mor och hade även fått en rådgivare från Österrike.

    Efter att ha levt i det lyxiga ett tag började hon bara vilja ha mer och mer av det lyxiga och hon hade ingen aning om hur det var att leva fattigt. När de fattiga klagade på att de inte hade något bröd att äta så sa hon “låt dem äta kakor”.

    Det sägs att hon var otrogen mot Ludvig eftersom han hade trång förhud vilket gjorde det mycket svårt för honom att genomföra samlag. Detta medförde en svår situation för henne eftersom en drottnings uppgift var att föda en tronarvinge. Men år 1777 gick Ludvig med på en operation som gjorde att han kunde medföra samlag.

    År 1778 födde hon sin första dotter som fick namnet Marie Theresia Charlotte sedan fick de även tre andra barn.

    Kung Ludvig ställdes inför rätta 1793 och senare under samma år även Marie Antoinette. Hon skiljs från sina barn och fängslas på grund av högförräderi och slöseri av pengar och mycket annat. Hon blir dömd till döden genom halshuggning.

    Sammanfattning
    Marie Antoinnette, dotter till kejsarinnan över Österrike gifte sig med kungen av Frankrike , Ludvig XVI. Hon var endast 15 år och gifte sig för att skapa fred mellan länderna. Från början trivdes hon inte, då hon inte var van vid hovlivet. Fredskapandet gick inte särksilt bra eftersom hon var ung och kunde varken läsa eller skriva, men hon fick mycket råd från sin mor i Österrike.
    Det sägs att hon var otrogen mot kung Ludvig eftersom han inte kunde medföra samlag.
    Efter att ha levt i hovet ett tag började hon känna sig bekväm vid hovlivet och levde på böndernas och borgarnas skattepengar vilket hon slösade mycket av.

    Både Marie och hennes make avrättades år 1739, då var hon 38 år och hade fyra barn som hon hade blivit skild ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt intressant text, man lärde sig mycket och den hade spännande och bra fakta! Välskrivet och man ser att eleven har lärt sig mycket utav kursen. Texten är inte tråkig utan väldigt intressant att läsa, man måste bara läsa vidare på den. Sammanfattningen var väldigt bra och Jasmin har förkortat hela texten på ett bra sätt och hon har fått med det viktigaste. Bra språk och formulering.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Att det dessutom tar henne och hennes man lång tid att fullborda deras äktenskap gör att olika rykten sprids om henne eftersom folk undrade varfär hon inte blev ravid. Rykten om att hon är otrogen sprids. Dock visar det sig att inte alla rykten är falska, hon var förälskad i svenske greven Axel von Fresen.

    Marie Antoinette brydde sig inte mycket om politiska läget då hon var isolerad i en dröm långt ifrån verkligheten. Då social oro startar i Paris eftersom bröd kostar mer än en vanlig människan kan betala säger hon “Let them eat cake”. Det visar hur tjock bubblan hon lever i är då hon är så isolerad ifrån sitt eget folk och från omvärlden.

    Senare hamnar Frankrike i svår finanskris och man varnar för följderna. Marie Antoinette drar därför ner på stallpersonal men rykten säger att hon skickar pengar till sin bror i Österrike och man menar att folkets lidande är Marie Antoinettes slöseri.

    Efter varningen slösar hon en förmögenhet på ett diamantstycke och det här var upprinnelsen till hatet mot henne. Åtta tusen kvinnor marscherar till Versailles och kräver att se det “kvinnliga monstret”, Marie Antoinette möter folkets rop “Kungaparet till Paris!”.

    Under franska revolutionen utsätts hon för en förtalskampanj där budskapet var att Frankrikes drottning var sexmissbrukare, lesbisk, incestuös osv. Axel von Fresen räddar henne ur sitt fängelse men flykten blir en katastrof. De återförs till Paris och hon ställs inför den revolutionära domstolen år 1793. Nidskrifterna, där kungafamiljen beskrivs negativt, används som bevismaterial och man kan undra om hon enbart dömdes på en myt. Vilket som döms hon till döden och avrättas samma år.

    Marie Antoinette är ett kvinnoexempel på någon som är låst av samhällets konventioner då hon är fången i ett impotent äktenskap och drömmer om riktig kärlek. Att hennes mamma låtit sig betäckas av en björn, alltså hennes pappa är en björn, är inte det värsta som sagts om henne. Dock får det här dramatiska livsödet ett ännu mer dramatisk slut; hon utses som en syndabock för fransmännens lidande och döms och avrättas på nidskrifter.

    SvaraRadera
  5. Oroligheterna mellan Österrike och Frankrike har sitt ursprung från första världskriget då man bildade allianser i Europa och Österrike gick med Tyskland. Frankrike och Tyskland har alltid varit emot varandra och automatisk blev Frankrike och Österrike emot varandra. Man tyckte det var dags att släta över gamla oroligheter och den enda lösningen var att gifta bort sin dotter. Tidigare hade giftermålet gällt en av Marie Antoinettes äldre systrar, som emellertid dog tidigt.

    Marie tyckte om att roa sig, dock var hon inte särskilt populär i hovet då man smutskastade henne väldigt mycket. Man ansåg att Marie var hänsynslös och inte kunde anpassa sig efter hovets rutiner. Emellertid såg man snett på henne då hon var gift med Ludvig XVI men inga barn kom till.

    När Marie först kommer till hovet möts hon av en massa bugande människor, och folk ser upp till Frankrikes nya prinsessa. Hon gör ingenting själv i sitt nya hem, då hon har tjänare som klär på henne, bäddar henne i sängen när det är läggdags och även tvättar av henne. Det enda hon gör själv är att använda sig av kniv och gaffel, men även detta verkar vara krångligt för damen.

    När Marie fortfarande var en nykomling i hovet och ovan med deras vanor och rutiner tycke hon att hela situation var löjlig. Hon skrattade och betedde sig respektlöst på deras operor, skrattade när de skulle byta kläder på henne. Hon vaknade med tjurig min när det stod tjugo tjänare runt om hennes säng på morgonen. Med tiden började Marie dock att vänja sig vid hovets vanor och snart blev hon som dem. Snart blev Marie egoistisk, snäsig och oengagerad. Marie var väldigt passiv när det kom till politik, fick hon ett telegram uppläst lyssnade hon passivt men bytte sedan ämne och började tala om sina tjusiga, pråliga och dyra sidenklänningar.

    Marie levde lyxliv med stora fester, dessa var betalade såklart av böndernas och borgarnas skattepengar. Detta gjorde det tredje ståndet furiösa och snart blev det upplopp. Man var trött på Maries beteende, dels för att hon inte såg hur folket hade det då hon aldrig lämnade hovet, och när hon väl gjorde det var det för att gå på galor och balar mitt i natten.

    I det franska hovet levde adeln som hjälpredor, då de gjorde allting för kungen och drottningen. Dock var de fortfarande högt uppsatta.
    Marie var fransmännens orsak till varför franska revolutionen bröt ut, hennes roll under den franska revolutionen var att utvidga kungafamiljen, vilket hon misslyckades med då Ludvig hade en könssjukdom. Man la skulden naturligtvis på henne och det var ännu en anledning till folkets hat.

    De tredje ståndets hat mot henne kom inte endast pga att hon levde lyxliv på deras bekostnad, utan även utav en händelse som chockade inte bara det Franska riket utan även omvärlden.
    Marie hade tagit ett väldigt dyrbart, lyxigt halsband av diamanter och detta chockade då hon var drottning och hade råd att inte enbart köpa ett, utan hur många som helst. Varför skulle hon knycka det?
    Under franska revolutionen kontaktade hon sin bror Leopold II i Österrike och ville att han skulle gå i krig mot Frankrike. Hon försökte fly tillsammans med sin familj och den svenska vännen Axel von Fersen den yngre, som hon även var otrogen med, men det misslyckades. Ledarna för revolutionen satte henne och de andra i kungafamiljen i fängelse 1792. Efter ett misslyckat flyktförsök avrättades Marie-Antoinette 16 oktober 1793.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ytterst intressant text! lärde mig nya saker om Marie Antoinette jag inte vetat innan.
      Du har sammanfattat det viktiga om Marie Antoinette och fått med detaljerna om hur adeln hatade henne med mera. Du fick även med om när hon försökte fly från Versaille.

      Good job! XD
      Mvh Martin

      Radera
  6. Franska adeln
    Marie Antoinette var en österrikisk prinsessa som senare blev en fransk drottning efter hon hade gift sig med den franska prinsen Ludvig XVI. Hon levde 1755 och blev avrättad 1793 av Robespierre som deltog i den franska revolutionen. Hon gifte sig med Ludvig XVI för att skapa fred mellan Österrike och Frankrike som hade politiska konflikter med varandra.

    De franska hovet i Versaille hade funktionen att arbeta,sysselsätta och roa kungligheterna. Med andra ord så tog det franska hovet hand om de franska kungligheterna eftersom det franska hovet i versaille gjorde allt för de franska kungligheterna som t.ex klä på dem, glodde på dem när dem åt med mera och detta ansågs som ett privilegium. De i franska hovet hade ett speciellt system för att betjäna de franska kungligheterna. Det var så att de betjänade de franska kungligheterna i ställningsordning. Detta betyder att om t.ex en med lägre ställning klär på Marie Antoinette och någon med högre ställning träder in i rummet så måste den med högre ställning klä på Marie Antionette. Detta berodde på att de med hög ställning hade rätten, vilket ansågs som ett privilegium att klä på kungligheterna.

    När Marie kom till Versaille så möttes hon av annorlunda traditioner från vad hon redan var van vid, eftersom att hon var ju prinsessa i Österrike innan hon blev prinsessa i Frankrike så hade dessa två länder olika adliga traditioner. Först var hon inte bekväm med den franska adelns traditioner men med tiden så blev hon van och bekväm. Det kom till och med så långt att hon började förändra sitt beteende mot andra. Marie började att utnyttja sin kungliga ställning samt det kungliga guldet.

    Innan Marie Antoinette gifte sig med Ludvig XVI så levde hon ett lite mindre kunglligt liv än vanliga kungliga kvinnor levde eftersom hon klädde på sig själv, fick äta i fred och andra saker som det kungliga hovet i Versaille gjorde åt henne när Marie kom dit. Med andra ord så gjorde mycket själv vilket kungligheter inte gjorde. Men när hon gifte sig mig Ludvig XVI så ändrades detta eftersom det franska hovet i Versaille gjorde allt som Marie brukade göra själv vilket gjorde Marie känna sig obekväm. Men med tiden så började hon bli van vid de franska kungliga traditioner och med detta så ändrades också hennes sätt att se på folk.
    Marie Antoinette visste inte hur bönder levde under sin tid som prinsessa och drottning och detta beror på att hon inte var lärd och hon gick aldrig ut. Marie Antoinette försökte få adeln i Versaille att bli lite mer morderna genom att bryta deras vanor och privilegier men adeln började göra propaganda mot Marie för detta genom att sprida falsk information om Marie. Detta ledde till att folket i Frankrike arga och agerade genom att starta revolution.

    Marie Antoinette försökte fly med Ludvig XVI och en svensk som hon var otrogen med men revolutionärerna lyckades ta dem vid gränsen och Marie o de andra blev fängslade 1792. Senare försökte Marie fly men misslyckades vilket ledde till hennes avrättning den 16 oktober 1793

    SvaraRadera
  7. Maria Antoinettes historia
    Inledning
    Marie Antoinette var en prinsessa i Österrike då hennes föräldrar var kejsare. Hon föddes år 1755 och dog år 1793. 1770 blev hon bortgift till Ludvig XVI som var kronprins i Frankrike, egentligen skulle hennes stora syster gifta sig med honom men eftersom hon avled blev Marie bortgift. Hon blev bortgift när hon var vid 15 års åldern och anledningen till att hon just gifte sig med Frankrikes kronprins var för att detta skulle skapa fred mellan länderna. Denna texten kommer att handla om Marie Antoinettes liv och historia, och om hur hon levde i Frankrike.

    Huvudtext
    De franska samhället var inte som de österrikiska, då Frankrike hade de mycket högre status än vad det hade i Österrike. Det var en tydlig hierarki med detta menar jag att det fanns alltid någon som jobbade åt adeln och dem höga klasserna.

    Adeln som var högst rankad hade förrturen till kungen och drottningen.Det franska samhället var indelat i tre stånd: adel, präster och det tredje ståndet. Det tredje ståndet hade nästan ingen makt alls och bestod till 98 % av befolkningen. De krävde politisk makt. Adeln och prästerna var befriade från att betala skatt till staten, men hade rätt att för egen del driva in skatter och avgifter från bönderna och detta gjorde bönderna missnöjda.

    När Marie antionette anlände till Frankrike betedde hon sig på ett annorlunda sätt då hon var inte som människorna på hennes nivå. När hon kom till hovet mötes hon av massa konstiga blickar och mycket snack bakom ryggen och anledningen till detta var för folket gillade inte hennes beteende och inte landet hon kom ifrån. Som person så var hon mer van vid att göra saker själv, men när hon kom fram till Frankrike var det alltid någon som arbetade åt henne eftersom det var de som var närmast kunden och adeln som tog hand om det. Genom detta förändrades hon. Hon fick ligga i sängen ända tills de kom för att byta om på henne och även göra henne henne. Efteråt skulle hon och kungen äta frukost ihop och efter frukosten umgicks de. I slottet skedde samma sak varje dag, eftersom det var samma rutiner om och om återigen. Detta led till att hon blev mer egoistisk och då bara tänkte på sig själv och rådde om mer hela tiden.

    Kvinnans uppgift inom adelskapet var att klä sig väldigt adligt, föda barn samt ta hand om dem och uppfostra dem medans mannens uppgift var att ta hand om allt inom politik men även försörja familjen. Marie var inte politisk engagerad och hon brydde inte sig alls. Hennes inställning till folket var väldigt dålig eftersom hon inte betedde sig som en riktig drottning ska.

    Adeln levde väldigt rikt, de hade alltid tillgång till mat och det var alltid bönderna och arbetarna som jobbade åt dem som även tjänade pengar åt dem. Deras liv handlade mycket om fester och politik. Mode var ett stort ämne i deras liv speciellt för kvinnorna. Marie köpte allt man kunde tänka sig.


    Hon hade ingen aning om vad som hände där ute, hur det var att leva fattigt och kämpa hela dagen för att få in sig mat. Allt som hände kretsade endast henne och modet vilket gjorde att folk hatade henne och därför blev behandlad rätt så dåligt. Marie Antoinette anklagades för högförräderi och man tog även upp slöseri samt ett påstått sexuellt övergrepp på hennes son. Hon dömdes till döden genom halshuggning som skyldig till högförräderi.

    SvaraRadera
  8. Marie Antoinette var ursprungligen en österikisk prinsessa som senare blev en av Frankrikes mest betydelsefulla drottningar. Hon föddes den 2 november 1755 i Wien till den regerade kejsarfamiljen av Österrike och dog vid en ålder av 35 den 16 oktober 1793 i Paris, Frankrike. Hon blev avrättad med giljotin pågrund av anklagelser för högförräderi. Hon var det näst yngsta barnet till kejsarinna Maria Teresia av Österrike och den tysk-romerska kejsaren Frans av Lothringen och var enbart 14 år när hon blev trolovad med Frankrikes kronprins Ludvig XVI. Skälet till varför hon blev trolovad var på grund av att Frankrike och Österrike ville avsluta sina konflikter och skapa en allians. Som femtonårig kom hon till Frankrike och denna texten handlar om hennes liv där.

    Marie Antoinette, den så kallade skandaldrottningen


    Det franska hovet var maktens centrum under Marie Antoinettes liv men inte alla fick vara i hovet utan adeln var majoriteten men det var även några präster där. Ju adligare man var desto närmare var man kungen alltså man hade förturen till kungen och drottningen om man hade hög status. Det var på grund att om man hade hög status betydde det att man hade mycket makt och det var det Frankrike var baserat på under den tiden.

    När Marie Antoinette kom till hovet mötes hon av bedömande blickar av adeln som var nyfikna på att se sin framtida drottning. Rutinerna i Versailles var väldigt stela och kungafamiljen fick inte göra något själv utan det gjordes av adeln. Ett exempel av det kan man se i filmen “Marie Antoinette” där hovet klädde på dem på morgonen. Marie Antoinette var ovan vid dessa rutiner eftersom hon kom från Österrike där hon fick göra allt själv. Först kunde hon inte hjälpa att hennes personlighet skön fram och gjorde ibland saker som inte ställde överens med rutinerna. Efter ett tag blev hon van vid rutinerna och efter Ludvig XVI:s bror fick ett barn blev hon allt mer som en adlig. Detta pågrund av pressen hon fick av adeln som ansåg det skamligt att kungens bror fick ett barn innan kungen och drottningen. I hovet var det mycket skvaller och de var inte diskreta om det, de kunde sitta vid samma bord som de skvallrade om.

    Kvinnans roll var att se så attraktiv ut som möjligt så att mannen skulle vilja ha samlag med henne vilket ledde till barn medans mannens uppgift var att sköta familjens affärer och jobb. De skulle vara stolta och ha speciella kläder alltså väldigt porösa och graciösa. De fick inte göra vad de ville utan fick göra vad de hade blivit tillsagda och inte ha någon speciell personlighet. Det som förväntades mest av Marie Antoinette var en tronavinge vilket hon inte fick förrän senare pågrund av att hennes make hade en sjukdom som påverkade hans könsorgan. Pågrund av att hon inte fick ett barn tidigare blev hon dömd av hovet och folk pratade mycket skit bakom ryggen på henne, hon avsågs vara oduglig och trycket mot henne ökade. Hon hade en älskare vid sidan om äktenskapet som hette Axel von Fersen, en svensk greve, och det finns ett rykte att Marie Antoinettes andra barn var Fersens.

    SvaraRadera