tisdag 5 februari 2013

Det moderna genombrottet

Förra lektionen såg vi ett avsnitt av Historieätarna som handlade om den oskarianska tiden. Vi fick där framför allt en inblick i hur det var att leva ett borgerligt liv och hur det var att leva som man och kvinna  under denna tid. Vi diskuterade sedan detta och gjorde en gemensam tankekarta:




 Idag ska ni få bekanta er med Det moderna genombrottet. 


Lektionsmål: Få insikt i det moderna genombrottets typiska litterära motiv genom Stella Kleves Pyrrhussegrar samt att kunna koppla dessa till industrialiseringens förändringar och tidens politiska idéer samt borgarklassens traditionella könsroller.

Språkmål: Kunna redogöra för samt diskutera det moderna genombrottets typiska litterära motiv genom Stella Kleves Pyrrhussegrar samt kunna diskutera dessa i anslutning till industrialiseringens förändringar och tidens politiska idéer samt borgarklassens traditionella könsroller.


1. Titta först på flippen nedan.





2. Vi läser tillsammans Stella Kleves novell Pyrrhussegrar.



3. Att fundera över och diskutera tillsammans i grupp.


  • Vad får vi veta om Märtha? Redogör för hur hon beskrivs i texten. Hitta citat i texten som stödjer ditt påstående.
  • Vad är hennes problem? Varför? Hitta citat i texten som stödjer ditt påstående.
  • Hur tycker du borgarklassens könsroller och mans- och kvinnoideal till uttryck i texten? Hitta citat i texten som stödjer ditt påstående.
  • Hur tycker du borgarklassens syn på sexualitet till uttryck i texten? Hitta citat i texten som stöjder ditt påstående?
  • Varför tror du novellen heter Pyrrhussegrar?
  • Hur kan du med stöd av Historieätarna och flippen dra slutsatser att denna novell är skriven under det moderna genombrottet? Vilka typiska motiv känner du igen?
  • Hur skulle du känna dig i en sådan strikt borgerlig miljö? Hur skulle du som man respektive kvinna reagerat?

Ta minnesanteckningar i gruppen och publicera dessa på bloggen.




4 kommentarer:

  1. 1. Vi får vet att hon kommer till franska staden Montreux för att spendera sina sista dagar eftersom som hon har dödlig sjukdom. “Märta Ulfklo har kommit till Montreux för att andas alpluft, dricka druvsaft och bada solljus – har kommit till Montreux för att dö”.



    2. Märtas problem är att hennes instängda känslor har lett till hennes svåra sjukdom. Detta tydliggörs i texten ”Detta tvetydiga surrogat för dygd, som samhället tvingar kvinnan att plåstra över alla sina känslor och alla sina intressen ända tills hon blir ett färglöst, osjälvständigt kryp, som aldrig törs taga ett enda steg , utan att treva för sig med antenner – alltid drager sig tillbaka.



    3. Det är tydligt att man inte får uttrycka sina känslor under den här tiden. ”Detta tvetydiga surrogat för dygd, som samhället tvingar kvinnan att plåstra över alla sina känslor och alla sina intressen ända tills hon blir ett färglöst, osjälvständigt kryp, som aldrig törs taga ett enda steg , utan att treva för sig med antenner – alltid drager sig tillbaka.




    4.Kvinnor fick inte ha någon sexuellrelation innan de var gifta; ”..och systern som var gift. – Som är gift – ja. Det är.. det är, som sagt, blodet, det hetsiga blodet..-”
    medan männen kunde gå på bordell och få sin sexuella tillfredställelse



    5.Novellen heter Pyrrhussegrar för att genom att stänga in sina känslor betalar hon ett högt pris nämligen att hon insjuknar lungsjukdom.

    6. i filmen visar det sig att kvinnan inte kunde göra något och allt var begränsad. Det finns ingen särskild skillnad mellan texten och filmen för båda visar hur det var en stark depression på kvinnan. Könsroller inom borgarklassen.

    7. Man känner sig kvävd i ett samhälle där mänskliga rättigheterna inte fullföljs. Om jag som tjej levde under denna tid skulle jag vara outbildad och gift i ung ålder.
    Zeinab , Mona , Batoul , Afzal och Daniel

    SvaraRadera
  2. Märta Ulfklo var en 24-årig ogift kvinna. Hon led av en lugnsjukdom, därför hade hon kommit till Montreaux för att leva sin sista dar innan hon dör. Under den tiden var kvinnorna tvungna att trycka ner sina känslor och detta gjorde Märta psykiskt sjuk och hysterisk.
    “Detta tvetydiga surrogat för dygd, som samhället tvingar kvinnan att plåstra över alla sina känslor och alla sina intressen, ända tills hon blir ett färglöst, osjälvständigt kryp, somaldrig törs taga ett enda steg, utan att treva för sig med antenner - och alltid drager sig tillbaka.” Detta citatet förklara väldigt mycket om hur kvinnorna under den tiden hade det, de var tvungna att treva sig fram med livet känslolösa, de fick inte visa några känslor. Som Märtha upplevde på ångbåten när mannen hon blivit förälskad i berättade för henne att han skulle lämna, var hon som alla andra hade blivit, besviken men hon svalde det och denna känslan kvävde henne inombords.
    I texten står det att Märtha längtar efter att röra mannen hon förälskat sig i, dock måste hon behärska sig då kvinnan inte fick njuta av sexualiteten såvida hon inte var gift, vilket Märtha var. Var man ogift kunde kvinnorna förföra männen med deras sexighet och sedan ge dem kalla handen, de spelade femmefatale. Ett citat i texten som visar detta lyder “Hon slöt ögonen och liksom föll ihop under hans kyss [...] -Snälla du - hon tyckte själv hon skämdes för sitt leende och sin forcerade röst - vad är det där för kusinprivilegier”.

    Novellen heter “pyshussegrar” för att Märtha segrade över sina känslor, detta betyder dyrköpt seger.


    Man kan se att texten är skriven under det moderna genombrottet då Märtha reste iväg på egen hand och även skrev denna novellen, under den tiden fick inte kvinnan lämna hemmet såvida det inte var att besöka läkaren eller gå till kyrkan, de var även outbildade och de flesta kunde varken skriva eller läsa.
    Vi hade känt oss precis likadant, instängt och utan frihet. För även idag om man får en veckas utegångsförbud känner man sig dåligt och man får ångest, så det hade varit mycket värre ifall man hade haft “utegångsförbud” hela livet.

    SvaraRadera
  3. 1. Märta är en ogift 24 årig kvinna som har haft ett svårt kärleksliv pågrund av att hon har förtryckt sina känslor. Vi fick även redan på att Märta är döende av en bröstsjukdom så hon har rest till Montreux, Frankrike för att spendera sina sista dagar där.

    ”- har kommit till Montreux för att dö”

    ”Dö vid tjugofyra år! – nog visste hon, att där var bröstsjukdom i släkten”


    2. Hennes problem är att hon befinner sig i en depression och att hon vet att hon kommer att dö snart. Anledningen till hennes höga nivå av depression är att hon har tryckt tillbaka sina känslor och ångrar att hon inte vågade ta steget med någon av de tre killarna hon mötte i det förflutna.

    ”En så’n hare! – Är du rädd för mig?” – Henrik (en av killarna Märta mötte i sitt förflutna)
    ”Rädd!” fnyser Märta till.
    ”snälla du” säger Märta som visar att hon inte vågar ta steget in i kärlekslivet.
    :3 :3 :3 :3 :3 :3 :3 :3 :# :3 T3T
    3. Som VI har uppfattat synen på könsrollerna i borgarklasserna så är det som förälder och barn relation, ännu mer så var man och fru mycket komplicerat eftersom att mannen var tvungen att ha bra med ekonomi och folk som tjänade han vilket tog tid. Och när han väl hade detta så var han gammal och han fru var ung.
    Mannens roll var social till skillnad från kvinnans som var mer innestängd. Mannen fick gå ut mer, möta folk och spela fotboll och kvinnan sitter inne och slösar bort livet. Kärlekslivet mellan man och fru var komplicerat, man och fru hade inget kärleks liv vilket leder till att kvinnan blir hysterisk.

    4. Mannen och frun kunde knappt ha samlag för att oftast var mannen mycket äldre än kvinnan och detta gjorde stunder komplicerade för att deras relation var mer som föräldrar som vi nämnde innan. Det var mer psykiska relationer än de heta fysiska.


    5. Novellen heter Pyrrhussegrar eftersom att hon “vann” över sina känslor, med andra ord så lyckades hon hålla tillbaka sina känslor från att komma fram men fick betala priset för detta genom att hon fick en lungsjukdom.




    6. Filmen visade att mannen i huset hade mer frihet än kvinnan och det kvinnan fick göra var begränsat och hon var ofta innestängd i huset som paret hade. Filmen visade också att kvinnan och mannen hade inget sexliv vilket orsakade depression hos kvinnan och hon blev mentalt påverkade och hysterisk.

    7. Som kille hade jag nog inte gillat det, eftersom jag gillar inte tajta kostymer och kärlekslivet låter komplicerat. Kvinnan skulle vara tvungen att vara stark för att klara sig vilket gör en väldigt imponerad att vissa kvinnor klarade av det på den tiden. Vi gillar inte ideén av att kvinnan skulle vara innestängd i hemmet, hon skulle ha varit mer ute och social än att sitta inne och slösa sitt liv (syftar på en gift kvinna).
    Linus, Martino,Aron och Isabelle XD

    SvaraRadera
  4. Märta är en ung tjej som är 24 år gammal och är döende, eftersom hon lider av lungsjukdom och hysteri. I novellen beskrivs Märta som en deprimerad tjej som inte har kunnat uttrycka sina känslor på grund av samhällets normer, könsindelning. Det innebär att kvinnor var isolerade och inte hade samma frihet och rättigheter som männen. Det var vetenskapligt bevisat att kvinnor inte var lika kunniga och smarta som männen. Kvinnornas liv kretsade runt mannen och hans vilja, inlåsta i sina tankar och känslor som gjorde kvinnorna hysteriska och psykiskt sjuka. Kvinnorna fick inte utbilda sig istället skulle de vara husets änglar d.v.s. kunna brodera, dansa, behärska sig och inte kunna visa några känslor. Männen kunde visa sig på offentliga platser och skulle ägna sig åt politik, utbildning och vara framgångsrik. De skulle ha förmögenhet för att gifta sig med en vacker och bra tjej. Han skulle ha dyr lägenhet och ett rum med tjänstemän.

    ”Hon kunde se sig själv – blek, trotsig, upprätt, med ansiktet mot den kalla blågrå vinterdagen”

    ”Som samhället tvingar kvinnan att plåstra över alla sina känslor och alla sina intressen, ända tills hon blir ett färglös, osjälvständigt kryp.”

    ”Han står högt uppe på repstegen – armen, bar och muskelknutig sträcker sig uppåt och handen knyter sig om tåget”

    ”Det var denna eländiga försiktighet, vilken hon nu hatade som sin olycka”

    Novellen heter ”Pyrrhussegret” eftersom Märta lyckades tillslut vinna över sina känslor. Men det var försent eftersom hon redan hade fått lungsjukdomen vilket innebär att hon ändå kommer att lida av det.

    Man vet att novellen är skriven i moderna genombrottet eftersom kvinnorna vid den tiden inte hade sina rättigheter. De styrdes av sin pappa så länge de inte var gifta och sedan sin man. De fick inte uttrycka sig och de ända de fick göra var att vara hemma och uppföra sig allt skulle vara på ett begränsad sätt vilket ledde till depression.


    Jag hade känt mig deprimerad och haft ångest för varje dag. Hade haft dåliga tankar om mig själv samt tankar som att begå självmord. Som man hade jag reagerat ganska positivt eftersom jag hade varit fri, kunnat göra vad som helst. Utbilda mig styra över alla samt haft all möjligheter att leva ett bra liv. Men som kvinna hade det varit förfärligt på grund av att deras liv var motsatsen till männen. Instängt i fyra hörn utan att få känna friheten och de vackra utanför.

    - Merita, Ardita, Emine och Leyla

    SvaraRadera