måndag 29 april 2013

Pälsen - Uppbyggnad, berättarperspektiv och stilfigurer

Lektionsmål: Få en förståelse för hur novellens form kommer till uttryck i Hjalmar Söderbergs Pälsen samt visa på denna förståelse i ett foto där ni ska uttrycka er tolkning av novellens slut.

Språkmål: Kunna diskutera, redogöra och dra slutsatser om hur tolkningen av Pälsen påverkas av novellens uppbyggnad, berättarperspektiv och stilfigurer genom gruppdiskussioner och skapande av en bild.


Instruktion:

1. Läs Pälsen en gång till

http://runeberg.org/histrett/05.html

2. Titta på genomgången nedan



Novellen from Hanna Stehagen Fd Nylander


3. Arbeta i grupper om tre eller fyra. Diskutera frågorna i presentationen och spela in er diskussion i Soundcloud. Dela filen i blogginläggets kommentarsfält. Glöm inte att säga vilka som är med i gruppen när ni spelar in.

4. Sista uppgiften blir att tillsammans i gruppen tolka novellen i bild. Ni ska visualisera novellen genom att fotografera en händelse eller ett fenomen som ni uttrycker er tolkning av den. Använd er av novellens känslouttryck, berättarperspektiv, stilfigurer och bildspråk. Låt kreativiteten flöda :) Ni kan leka med montage, effekter och filter i t ex Instagram eller i Pixlr.  Ladda sedan upp bilden och dela med mig.


Ser fram emot att få se era bilder :)



Ur det centrala innehållet:

Förmåga att läsa, arbeta med, reflektera över och kritiskt granska texter samt producera egna texter med utgångspunkt i det lästa.

Kunskaper om genrer samt berättartekniska och stilistiska drag, dels i skönlitteratur från olika tider, dels i film och andra medier.


Förmåga att läsa, arbeta med och reflektera över skönlitteratur från olika tider och kulturer författade av såväl kvinnor som män samt producera egna texter med utgångspunkt i det lästa.


6 kommentarer:

  1. https://soundcloud.com/zeeiinaa-ismail-warsame/audio-recording-on-monday/s-FRNUK

    Gruppen : Zeinab Sasha och Batol

    SvaraRadera
  2. https://soundcloud.com/lara-aziz/diskussion-p-lsen/s-lBN9K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har kommenterat er podcast :) Gå in på länken för att se.

      Radera
  3. https://soundcloud.com/ardita-sha/audio-recording-on-monday/s-NsoHR

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har kommenterat er podcast. Gå in på er länk igen för att läsa.

      Radera
  4. Del 1. http://soundcloud.com/mmmmmona/p-lsen-novellen
    Del 2. http://soundcloud.com/mmmmmona/p-lsen-2

    SvaraRadera