tisdag 23 april 2013

Lektion 24/4 - fortsatta förberedelser inför NP

1. Använd idag lektionen till att gå igenom dina kommentarer och repetera i blogginläggen om krönikan och debattinlägg.

2. Läs om de olika texttyperna i länken nedan.

http://webnews.textalk.com/insidan/tidningstexter

3. Kan du leta upp en intressant krönika eller ett intressant debattinlägg eller insändare som du tycker att jag och dina klasskamrater ska läsa. Leta upp en text som du presenterar lite kort (vad den handlar om och vilken texttyp det är).


Lägg in din presentation och länk som en kommentar i blogginlägget :)

Lycka till

4 kommentarer:

  1. http://www.aftonbladet.se/debatt/article16620179.ab

    Denna artikel handlar om, varför socialdemokraterna (Veronica Palm) avvisade Omar Mustafa. Dessa argument använder hon för att berätta hur duktig Omar var men fortfarande bjöd han in personer med förkastliga åsikter. Denna förtroendekris ledde till slut fram till en punkt då Omars trovärdighet var så ifrågasatt att det skadade honom, men också vårt parti, på ett allvarligt sätt. Vi såg då inget annat alternativ än att be honom avgå från partistyrelsen.

    Denna texttyp är en debatt- artikeln eftersom den är argumenterande text, ger förslag och det finns motargument. Skillnaden mellan en krönika och en debattartikel är att i en krönika så är texten mer personlig och man berättar en händelse som har hänt den, medans en debattartikel så diskuterar man runt sina åsikter och att man vill övertyga läsarna att man har rätt.

    SvaraRadera
  2. http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article16621461.ab

    Debattartikeln handlar om kriget mellan Syrien och Irak. Att Al-Qaida försöker döda alla kristna och vill styra över norra Syrien. Nuri Kino som ångrar att han inte smugglade in sina kusiner till Sverige för att de nu är i en svår situation.

    Denna texttyp är en debattartikel eftersom den är personlig och det finns både argument, mot argument och förslag . Skillnaden mellan en krönika och debattartikel är att i en debattartikel försöker övertyga läsaren att man har rätt och att man debatterar och diskuterar kring sina åsikter. I en krönika är texten mer personlig om man berättar om en händelse i sitt liv. Krönikan har oftast en åsikt i bakgrunden men vill mer använda en personlig ingång till texten.

    SvaraRadera
  3. http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article16607537.ab

    Debattartikeln jag har läst handlar om hur kvinnor blir orättvist behandlade i samhället. Bara för att man är kvinna förlorar man i genomsnitt 3,6 miljoner kr under sitt arbetsliv. Detta motsvara cirka 200 semesterresor för en hel familj. I artikeln stödjer Socialdemokraterna kvinnornas rättigheter och vill se en förändring de kommande tre åren.
    Jag anser att denna artikeln är viktigt eftersom jag själv är kvinna och alla är lika värde oavsett könen.
    Artikeln jag har läst är en debattartikel eftersom den innehåller argument för hur kvinnorna får mindre lön för samma arbete och även motargument om hur moderater skrev under en debattartikel i DN i mars 2011 där de konstaterade att lönerna i mansdominerade yrken ofta är högre samt att det finns förslag om hur man kan förbättrar kvinnornas löner. Det är tydligt att det är en debattartikel och inte en krönika eftersom krönika är personlig och man berättar om något som man har varit med om. Medan i en debattartikel så diskuterar man kring sina åsikter och man kommer fram till ett förslag kring sina åsikter.

    SvaraRadera
  4. http://www.unt.se/debatt/abort-ar-en-mansklig-rattighet-1951531.aspx
    Är en debattartikel och det i denna artikeln diskuteras det om varför man ska ha rätten till att göra abort, där Cecilia Wikström frågersätter moderaternas syn på abort och det visar sig att moderaterna står bakom den svenska lagskiften gällande abort. I Artikeln står man stark för abort internationellt och att få bestämma över sin kropp och sexualitet enligt artikeln är en mänsklig rättighet.

    Artikeln som jag har läst är en tydlig debattartikel eftersom att den har tydliga argument även i rubriken "Abort är en mänsklig rättighet". Texten är inte en krönika eftersom att en krönika betsår av en personlig händelse som man senare knyter till dagens samhälle eller nyhet. En debattartikel däremot ska man försöka föra fram en argument uppbyggd med fakta och samt ska man försöka föra presentationen till en analys.

    SvaraRadera