söndag 16 december 2012

Konservatismen del 1

Lektionsmål: Ni ska under lektionen få en bild av hur samhället såg ut under 1700-talet före den Franska revolutionen i Sverige. Vi ska studera hur främst adeln levde samt hur maktrelationerna såg ut i samhället samt hur könsroller, livsvillkor, skönhets- och bildningsideal såg ut under denna tid.

Språkmål: Ni ska muntligt och skriftligt kunna redogöra för samt diskutera maktrelationer i samhället och könsroller, livsvillkor, skönhets- och bildningsideal under denna tid inom adelskapet.


Marie Antoinette

Genomgång:

http://hannastehagen.edu.glogster.com/konservatismen 


Uppgift:

1. Titta på Historieätarna, avsnitt 5 om Frihetstiden, dvs tiden innan den Franska revolutionen.


Viktiga begrepp:

Frihetstiden
Franska revolutionen
upplysningen
Voltaire
frosseri
sirlig
elegans
spenslig
vapensköld
bemedlad
ämbetsmän
korruption
alkohol
Upplysningen
naturvetenskap
Överflödsförordningen
nödår
allmoge
porslin
statusmarkör




2. Skriv en redogörande och diskuterande text kring följande frågeställningar:

-Hur såg det ut i samhället? I vilka klasser var samhället uppdelat i under frihetstiden?

Vilka hade makten? Varför då?
-Hur såg könsrollerna ut inom adelskapet. Vad var en kvinnas uppgift resp en mans uppgift?
-Livsvilkor: Hur förvärvade man sina pengar och vad hade adelskapet för utgifter), hur bodde de?, hur åt och drack man? Vad var populär mat?)
-Skönhetsideal: Hur man skulle vara och helst se ut som kvinna respektive man? Vad var "inne" när det gällde mode och inredning?
-Kultur/nöje: Vad sysselsatte/roade sig en adelskvinna med, vad gjorde adelsmannen?)




Skriv din text som en kommentar på bloggen.



Mall för hur du kan börja:



Adelns liv 

Idag har vi sett en film om adelns liv under det 1700-talets Frihetstid som visade hur maktrelationer, livsvillkor, könsroller och hur skönhetsidealet såg ut. I denna text redogör jag för och diskuterar hur det var att leva som adelsman och adelskvinna under denna tid. Hur såg förväntningarna ut på en man och en kvinna? Hur skulle man bete sig och hur skulle man se ut? Vad sysselsatte sig en adelsman respektive en adelskvinna med? Hur försörjde sig adelskapet? Hur bodde de och åt de?


Samhället på Frihetstiden var .............De som hade makten i samhället under denna tiden var .... Anledningen var ............

Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var ............................................. En kvinnans uppgift bestod i att ............................................................................... Mannens roll var däremot att ......................................................................................................................

Adelskapets inkomster bestod av ............................................................ Det var vanligt att man fick ..................................................................................... , eftersom adels livsstil var .................. Det förväntades av adliga personer att .........

Högsta mode på 1700-talet inom adeln var ............................................ Adelskvinnan skulle helst ha ....................................... och adelsmannen skulle .......................................... ............var en riktig statusmarkör, för att ....................................................................

Underhållningen på 1700-talet bestod i att ........................................................................

Livet inom adeln på 1700-talet var ............................................................................. till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av ..........................................................




40 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Azra, kan du skriva texten under rätt lektion? och ta bort din kommentar här. Det blir rörigt annars.

    SvaraRadera
  3. Samhället på Frihetstiden var orättvist, samhället var uppdelat i olika samhällsklasser. De som hade makten i samhället under denna tiden var adeln. Anledningen var att dem var högst rankade i samhället och att dem historiskt alltid haft makten.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var inte jämställda, mannen var högre rankade än kvinnan och en kvinnans uppgift bestod i att föda och ta hand om både sina barn och sin man, men även hemmet och laga mat och att se fin ut. Mannens roll var däremot att försörja familjen.

    Adelskapets inkomster bestod av att äga och ärva, och folket i dem lägre samhällsklasserna arbetade åt dem. Det var vanligt att man fick sjukdomar, eftersom adels livsstil var osund. Det förväntades av adliga personer att äta mycket.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var att kvinnor skulle vara smala i midjan och att männen skulle vara allmänt smala. Adelskvinnan skulle helst ha en korsett och adelsmännen skulle vara sirliga, eleganta och fina, mannens ben var en riktig statusmarkör, för att framställa benen som ännu finare använde dem lösa vader.
    Underhållningen på 1700-talet bestod i maten, det skulle finnas mycket mat att välja bland på matbordet.

    Livet inom adeln på 1700-talet var glamouröst, dem hade allt man kunde förvänta sig; från mat till kläder, till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av fattigdom och svält.

    SvaraRadera
    Svar
    1. TAck för en bra och informativ text, Mona! Du har lyckas fånga det viktigaste samt framställt informationen på ett säkert och tydligt sätt. Ser att du är osäker när du ska använda de och dem. Det går vi inom på lektionen imorgon.

      Bra jobbat!

      Vad tror du, skulle din text ha samma kvalitet ifall du skrivit utan mall?

      Radera
  4. Samhället på Frihetstiden var orättvist, man skilde på människorna genom att sätta dem i olika samhällsklasser. De som hade makten i samhället under denna tid var adelskapet. Anledningen var att dem alltid historiskt har haft makten, alltså har dem ärvt platsen, samt att dem var högst rankade i rikedom.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var att man såg ut på ett speciellt sätt desto smalare midja man hade desto bättre man kunde man få, kvinnan fick sitta med på matbordet inom adelskapet, något som inte var tillåtet inom folket eller de andra folkklasserna. En kvinnans uppgift bestod i att vara social, underhålla gästerna främst männen, samt de vanliga uppgifterna som att föda barn och ta hand om mannen det var också viktigt att kvinnan alltid skulle se fin ut, en viktig skönhets plagg var korsetten som hon alltid skulle bära. Mannens roll var däremot att försörja familjen, vara stark. Det var också viktigt att han skulle se fin ut, genom den rena vita skjortan ett plagg som talade om att man var rik.

    Adelskapets inkomster bestod av att äga och ärva, främst vapen. Det var vanligt att man fick döds orsakande sjukdomar eftersom adels livsstil var osund. Det förväntades av adliga personer att äta ihjäl sig.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var att kvinnor skulle vara smala i midjan och att männen skulle vara spensliga. Adelskvinnan skulle helst ha en korsett (socialt trygghet) eller en särk dyrbaraste plagg, och adelsmannen skulle vara sirliga eleganta och spensliga, mannens ben var en riktig statusmarkör, för att få ännu finare ben använde man lös vader som gjorde att benen skulle se finare ut.

    Underhållningen på 1700-talet bestod i att det fanns mycket mat på matbordet samt att det fanns många olika rätter att välja mellan.

    Livet inom adeln på 1700-talet var glamoröst och rikt de hade allt man kunde förvänta sig på den tiden, allt från mat till kläder, till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av fattigdom, svält och nöd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Shahd. Du är verkligen duktig på att sammanfatta och ta ut den viktigaste och mest relevanta informationen från filmen. Bravo! Du har ett bra logiskt flyt i texten, eftersom du använde dig av mallen. Dispostionmässigt hade texten fått högsta betyg! Vissa språkliga brister ser jag dock i texten (och det är inte bara din). Du tenderar ibland att utelämna ord och har visst problem med interpunktionen. Detta ska vi åtgärda :)

      Radera
  5. Samhället på Frihetstiden var väldigt uppdelat, många led av svält och sjukdomar och Adeln frossade i sig maträtter medans de lägre klasserna svälte..De som hade makten i samhället under denna tiden var Adeln.Anledningen var att Adeln hade mer pengar och högre stälning i samhället.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var att männen hade mer frihet än kvinnan. för att mannen fick gifta om sig om sin fru dog vilket kvinnan inte fick göra. En kvinnans uppgift bestod i att ta hand om barnen och hemmet. Mannens roll var däremot att försöja familjen med pengar för att upprätthålla familjens ekonomi.
    Adelskapets inkomster bestod av pengar från bönderna som bor på deras land. Det var vanligt att man fick gratis mat, eftersom adels livsstil var korrupt. Det förväntades av adliga personer att leva hög klassigt och få pengar av bönder samt gratis mat.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var fluffigt för det visade att man var rik. Adelskvinnan skulle helst ha korsett. och adelsmannen skulle ha strumpbyxor och tajt över kropp, fluffigt var en riktig statusmarkör, för att det visade att man var rik.
    Underhållningen på 1700-talet bestod i att Adeln frossade och de lägre klasserna dansa.

    Livet inom adeln på 1700-talet var korrupt,mättande och rikt till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av dödlig svält och fattigdom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Martin. Kul att du har använt så många av begreppen ovan. Det gör texten extra bra. Jag tycker du har fått med mycket viktig, kanske är texten en aningen för kort. Du har kanske varit lite för ekonomisk och det gör att du ibland blir otydlig. En läsare som inte sett filmen skulle kanske reagera på meningen "Högsta mode på 1700-talet inom adeln var fluffigt för det visade att man var rik." Fluffigt? tänker kanske läsare? Vad skulle vara fluffigt? Förstår du min poäng? Dessutom blir meningen "Livet inom adeln på 1700-talet var korrupt,mättande och rikt" Livet var mättande? Hur menar du?

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Samhället på Frihetstid var uppdelat i olika samhällsgrupper. Korsett var en social trygghet som kvinnorna hade för att kunna ha tunga kjolar. Männens ben var i fokus , deras vader skulle synas annars fick man ha lösvader dessutom skulle de vara eleganta och stiliga. Klädseln spelade en mycket stor roll eftersom det visade vilkens status man hade. Ekonomin var dålig och när Carl den 12 ville starta krig hade han inte råd , därför tog han sms-lån från turkarna som sedan skapade problem för att han inte kunde betala tillbaka pengarna. De som hade makten i samhället under denna tiden var Adeln. Anledningar var att Adeln har genom alla tider under historian varit mäktig och haft mycket rikedom.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var att männen var viktigare än kvinnorna , de var viktigast. De hade mer frihet och var som sagt viktigare än kvinnorna. En kvinnas uppgift bestod i att ta hand om hushållet , laga mat och ta hand om mannen samt barnen. Mannens roll var däremot att livnära familjen och vara stilig eftersom att vad man hade på sig visade hur rik man var.
    Adelskapets inkomster bestod av mycket pengar som de fick av bönderna som jobbade åt dem.Det var vanligt att man fick gratis mat , eftersom adels livsstil var väldigt korrumperad. Det förväntades av adliga personer att ha hög status , leva på ett bra sätt utan problem , äta mycket mat som de fick gratis av bönderna.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var väldigt klassiskt och fluffigt. Adelskvinnan skulle helst ha tajt midja med breda höften , och adelsmannen skulle ha breda axlar och fluffigt var en riktig statusmarkör , för att det visade vilken status man hade och hur rik man var.
    Underhållningen på 1700-talet bestod i att de rika alltså Adeln åt väldigt mycket mat alltså frossade i sig allt de kunde tänka sig medan bönderna/ de fattiga dansade och hade roligt.

    Livet inom Adeln på 1700-talet var korrumperad , väldigt rikt , mycket mat och hög status och till skillnad från folkets och böndernas situation , som ständigt präglades av undernäring och misär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Leyla,jag tycker att du fått med ganska mycket viktigt från filmen. TYvärr har du slarvat lite med att använda mallen när du skrev, vilken gör att texten blir rörig. Vissa formuleringar är oklara, t ex "Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var att männen var viktigare än kvinnorna , de var viktigast. De hade mer frihet och var som sagt viktigare än kvinnorna." Här säger du samma sak på tre huvudsatser. Jag är också lite osäker över vad du menar här: "Det var vanligt att man fick gratis mat , eftersom adels livsstil var väldigt korrumperad".

      Sedan undrar jag vad som skulle vara fluffigt? Tänk dig hela tiden att du skriver för någon som inte vet lika mycket som du och därför måste du förklara vad du menar.

      Radera
  8. Samhället på Frihetstiden var att svenskarna led under stormaktstidens alla krig, framförallt kvinnorna, men under frihetstiden då få krig utkämpades kunde det svenska samhället växa.
    De som hade makten i samhället under denna tiden var adeln, adeln .... Anledningen var ............

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var ., En kvinnans uppgift bestod av att föda barn, uppfostra dem och tjäna sin make, utan att ha någon som helst rätt till skilsmässa. Kvinnorna var inte lika värda som männen. Mannens roll var däremot att försörja familjen med kapital för att de skulle kunna bevara ekonomin.
    Adelskapets inkomster bestod av att de levde av inkomster från sina gods, tullar och avgifter av alla de slag. För att kunna få ta ut avgifter var adeln tvungen att hjälpa kungen om det skulle bli krig. Det var vanligt att man fick utnyttja bönder med deras jordbruk genom att köpa dem, eftersom adelns livsstil var att leva bättre än bönder, äta mat, tjäna massor av pengar och leva bra. Det förväntades av adliga personer att hjälpa kungen men i deras baktankar ville de förhindra ett nytt envälde.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var att de hade på sig kläder som såg de att se rika ut. ....Adelskvinnan skulle helst ha korsett och locka till sig rika adelsmän frö att kunna få ett rikare liv, adelsmannen skulle ha kläder som visade att man var rik.

    Underhållningen på 1700-talet bestod av att adeln skulle frossa i sig mycket mat och få underhållning medans man höll på med matprocessen.
    Livet inom adeln på 1700-talet var att äga slott och herrgårdar, adelsmännen hade det största inflytandet (makten) under riksdagen till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av fattigdom, svält för att adeln levde i överflöd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. DAniel, du har ett fantastiskt ordförråd och jag älskar verkligen dina formuleringar! Dock hade jag velat att du utvecklade din inledning något. Varför led svenskarna under Stormakten? Du skriver visserligen krig men vad innebar det när ett land var i krig? Dessvärre har du slarvat lite och inte fyllt i mallen formuleringar. Synd, för jag hade verkligen velat läsa vad du tänker!

      Vad funkar bäst? Med eller utan mall?

      Radera
  9. FRIHETSTIDEN
    Kvinnorna använde alltid korsett, för att forma midjan. Männen använde skjortor med stora ”fluffar”, denna visade att man hade hög status.
    Frihetstiden började när Karl XII avled. Han åt sig till döds. Svenskarna hade lånat väldigt mycket pengar, i form av sms-lån, av turkarna. De var såklart rasande och ockuperade Stockholms gator i kampen mot att få tillbaka pengarna. Svenskarna upptäckte då turkarnas mat och tog lite av den med, bland annat kebabspett och dolma.
    Sveriges ekonomi var hemsk, Rwanda framstår som en föredömlig stat i jämförelse, ämbetsmännen hade inte fått lön på flera år och de försörjde sig på mutor.
    De två första partierna var hattarna och mössorna – de konservativa och de liberala.
    Hattarna kan liknas vid de nya moderaterna – de ville ha ett starkt försvar, ville strida i fält och invadera Ryssland. De stöttades av Frankrike och stöttade industrialiseringen och kungen.
    Mössorna kan liknas vid centern, de vill ha fred, ej kriga, de ville utveckla jordbruket och vara sparsamma med skatterna. De stöttades av England.

    MEDELKLASSEN/FOLKET/BÖNDERNA
    Medelklassen blev rika på handel men saknade riddarskölder. Detta löste dem dock genom att gifta sig med den lite finare adeln.
    Det var under frihetstiden som de starka idéerna och idealen framträdde som mest, filosoferna tog plats.
    Man hade inte mycket koll på hygienen, för mensbesvär drack man t ex analkörtel från bävrar. Hade man ”elak hals” gurglade man mjölk som man sjudit, de var blandat med bland annat rosmarin. Hade man fått malaria, pepprade man ägg gulan och sen fick man äta skalet.

    Medelklassen drack sprit till alla måltider; inklusive frukost. Deras måltider bestod av råvaror så som grisfötter, benmärg, kalvhuvuden och kräftor.
    Brödet som folket åt var gjort av rå, halm, hö – halmen kom oftast från madrasserna.
    De åt även en soppa som innehöll skärp och gräs, man hade inget salt eller kryddor överhuvudtaget så det var väldigt beskt.
    God uppfostran: man äter ur det gemensamma fatet, men har en privat sked. Den som blir klar för snabbt har brutit mot seden.

    ADELN
    Det var adeln som styrde samhället under 1700-talet. Deras underhållning bestod av matfrosseri och berusning samtidigt som man fick underhållning under denna processen.
    För de mesta var maten kall och stel då att värma den inte hade slagit genom än, speciellt inte i de övre klasserna. Adeln hade obegränsat med pengar att köpa för fester, de kunde ha 30 rätter att bjuda på.
    Målet inom ekonomin var att sluta importera så mycket, det gick sådär.
    Man tog husdjuren på stort allvar, de döptes och dog de sörjde man dem väldigt mycket - de manliga tårarna visade att man var känslig och fin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Azra. Jag ber dig till nästa gång att följa instruktionerna. Det är superviktigt. Jag tycker att du skriver mycket viktigt men du har inte sorterat ut det allra viktigaste. Du har ingen inledning och ingen avslutning. Mitt råd till dig och för din fortsatta utveckling - Följ instruktionerna :) Please :)

      Radera
  10. Samhället på Frihetstiden var väldigt orättvist och uppdelat i flera samhällsgrupper. De som hade makten i samhället under denna tid var adeln. Anledningen var att adeln hade hög status och rikedom vid den tiden.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var inte likställt, männen var viktigare och hade mer makt än kvinnor. Männen hade även mer frihet. En kvinnans uppgift bestod i att föda barn och sköta hushållet. Mannens roll var däremot att vara mäktig och arbeta för att försörja familjen.

    Adelskapets inkomster bestod av böndernas skattepengar som arbetade hårt med deras jordbruk och sedan var tvungna att betala skatt till de högre samhällsklasserna. Det var vanligt att man fick sjukdomar, eftersom adels livsstil var ohälsosam. Det förväntades av adliga personer att vara spensliga och leva med hög status samt att ha många ägodelar.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var att kvinnorna skulle ha smal midja och se spensliga ut för att kunna gifta sig rikt, det var viktigt under den här tiden. På liknande sätt skulle män också vara allmänt smala men däremot ha muskulösa axlar. Adelskvinnan skulle helst ha på sig korsett som gav högre status, de hade även stora kjolar och adelsmannen skulle se sirliga ut och ha rena vita skjortor som visade att de var rika män, fluffigt var en riktig statusmarkör, för att det visade hur rik man var.

    Underhållningen på 1700-talet bestod i att man som adel skulle äta mycket bland allt som serverades på bordet och även dricka mycket alkohol. Böndernas underhållning var att dansa och ha roligt.

    Livet inom adeln på 1700-talet var ett rikt liv i ett slott, med mycket mat och fina kläder. Det var även hög status som gällde för adeln till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av elände och svält.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jasmin, tack för din text. Det är kort och koncis. Klar och tydlig! Du har fått med det allra viktigaste samt framställt information helt utan en massa upprepningar och konstiga formuleringar. Bravo!

      Radera
  11. Samhället under frihetstiden var orättvist och väldigt uppdelat det vill säga att folket uppdelades i de olika samhällsklasserna som fanns på den tiden. Under den tiden så var det adelsmännen som hade makten, anledningen till att adeln hade makten i samhället var just att de hade mycket pengar och de var högt uppsatta i samhället( pengar ger makt). Det var vanligt att adelsmännen fick sjukdomar eftersom de levde onyttigt.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var att männens ställning var högre än kvinnornas. Kvinnornas uppgift var att föda barn, ta hand om barnen, ta hand om hushållet och även ta hand om sin man. Men mannens uppgift var bara att kunna försörja familjen.
    Adelns inkomster kom från arv och även att samhällsklasserna under adelsmännen det vill säga de fattiga arbetade åt dom. Adelsmännen fick oftast gratis mat av bönderna som arbetade åt dom. Det förväntades av adelsmännen att vara rika och att de ska leva ett rikt liv.

    Det högsta modet på den tiden som var "inne" var att ha på sig fluffiga saker för att det visade att man var rik. Adelskvinnan skulle ha på sig korsett, och mannen skulle ha strumpbyxor och ha på sig tajta saker på överkroppen. Just att ha fluffigt var en stor statusmarkör för att vara rik.
    Underhållningen på 1700 talet var att adelsmännen fick stora måltider och fick äta hur mycket de vill och de blev propp mätta medans de lägre samhällsklasserna fick underhålla de som till exempel att dansa och sådant.

    Livet som adel var lyxigt och de gick aldrig hungriga till skillnad från folkets och böndernas situation som ständigt drabbades av hunger, orättvisa och fattigdom i värsta fall även döden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Afzal, du har lyckats få med mycket viktigt men hade gärna sett at du använde dig av mallen fullt ut. Det hade nämligen gjort texten mer tydlig och logisk. Inledningen består av många upprepningar. jag vet vad du vill ha sagt men tänk hela tiden på att du skriver för någon som vet mindre än du om adeln på 1700-talet. du måste vara supertydlig och förklara. T ex vad menar du med "Samhället under frihetstiden var orättvist och väldigt uppdelat det vill säga att folket uppdelades i de olika samhällsklasserna som fanns på den tiden." Hur skulle någon utan kunskap om ståndssamhället förstå detta?

      Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Frihetstiden
    Samhället på frihetstiden var uppdelad i olika klasser det vill säga feodalsamhället. Under 1700-talet i Sverige blev medelklassen rik på handel. Upplysningen kom fram och resonera de mänskliga rättigheterna, det vill säga att människorna börja komma fram till olika idéer och ideale för människans frihet, jämlikhet och broderskap. Efter att kungen dog så fick adelsmännen och bönderna mer plats att den nya kungen som ersattes blev svagare än förr. De som nu hade makten i samhället under denna tid var adeln och bönderna. Anledningen var att adeln hade haft all makt sen historiens början och var rika. Medas bönderna tog hand om jordbruket vilket innebär att de börja syssla med handel på grund av att de blev fria från kungen och fick mer rättigheter och blev rika på det sättet.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var lite komplicerad. Man gifte inte sig med kärlek utan allt berodde på makt, pengar och försvar. En kvinnans uppgift bestod av att göra sällskap till mannen, se fin ut och hålla humöret uppe. Med det vill jag säga att kvinnan skulle rättare sagt prata vid matbordet och hålla ”mannen” vaken. Mannens roll var däremot att ta hand om sitt rike och se till att försörja familjen, köpa egendom, ta hand om politiken och skydda familjen.

    Adelskapets inkomster bestod av skatter som bönderna och folket betala, de som de tidigare hade ärvt under alla generationer. Det var vanligt att adelsmännen bjöd på mat till bönderna
    eftersom i Sverige hade man överflödsförordningen, det vill säga att adeln i Sverige hade begränsad att köpa saker. De fick inte köpa alldeles för mycket annars kunde de bli fängslad.

    Det förväntades av adliga personer att vara hög klassade människor, mycket makt och pengar. De var dem som framför allt tog hand om armen, försvaret. Det var också de som skulle se till att ha kontakter med mäktiga människor från utlandet.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var att ha på sig klänningar, skjortor, korsett som var sirliga och spenslig och se elegans ut. Adelskvinnan skulle helst ha korsett på sig för att se smal ut i midjan och korsetten var en social trygghet för kvinnorna för att kunna gifta sig med en rik man. De skulle även ha många kjolar på sig så att höfterna skulle se breda ut. Medas adelsmannen skulle ha sirliga skjortor breda axlar och man la stor fokus på benen och vaderna skulle synas, man la även lös vader. Fluffen var en riktig statusmarkör, för att de symbolisera att adelsmännen var rika. Alla dem som hade vapensköld hemma var riktigt adliga.

    Underhållningen på 1700-talet bestod i att adeln hade lyxliv. För dem var det viktigt att ha en stor och väl dukad bord med dyra porsliner. Man åt hel djur, fett mat och svenska maträtter var viktigt att ha på bordet. Alkohol användes vid varje måltid även när man åt frukost. För adeln var det också viktigt att bjuda in gäster och vissa deras platser, trädgård m.m.

    Livet inom adeln på 1700-talet var rikt, man frossade ihjäl sig mat, hög klass och dessutom levde de i stora platser, de var bemedlad och hade allt de önska sig. Att det var svårt för männen att köpa presenter till sina kvinnor till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av hunger, fattigdom, ojämlikhet. De åt aldrig sig mättad vilket ledde till svält. Kvinnorna skulle laga maten och hade inte rätt att sätta sig vid mat bordet vilket innebär att ju mer fattigdom desto mer var kvinnor nertryckta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ardita, du skriver om många viktiga saker som framkom i filmen men du hade tjänat på att följa mallen nogrannare. Texten blir nu omständig och rörig. Vissa formuleringar du skriver hade varit svårt för en läsare utan kunskap om frihetstiden att förstå. T ex "Samhället på frihetstiden var uppdelad i olika klasser det vill säga feodalsamhället." Dessutom meningen "Adelskapets inkomster bestod av skatter som bönderna och folket betala, de som de tidigare hade ärvt under alla generationer" har till och med jag svårt att förstå.

      Jag kanske låter elak men vårt mål tillsammans är att ni ska bli fantastiska skribenter inom alla genrer och då måste jag vara lite hårt ... men rättvis :)

      Radera
  16. Frihetstiden
    Samhället på Frihetstiden var uppbyggd i feodalsamhälle det vill säga i olika klasser/ stånd medelklass, underklass och överklass. Medelklassen blev väldigt rik på sin handel. Under 1700-talet började människorna komma fram till upplysning om dem mänskliga rättigheterna. Efter att kungen i Sverige dog så gick adelsmännen ett steg uppåt och fick mer makt/ plats i samhället, dessutom var det också bönderna som tog plats efter att det ersattes en ny kung som var väldigt svag. Anledningen var att adelskapet hade haft makt sen historiens början och var väldigt rika.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700- talet var annorlunda eftersom man inte gifte sig med den personen man älskade utan allt berodde på om mannen var rik, hade pengar och makt. En kvinnans uppgift bestod i att se fin ut, ta hand om sig själv, vara glad och prata mycket. Mannens roll var däremot att ta hand om sin familj, rike, ha makt och köpa det som kvinnan säger, allt som är dyrt.

    Adelskapets inkomster bestod av skatterna som bönderna och arbetarna betalade till dem. Det var vanligt att bönderna blev bjudna på mat av adelsmännen eftersom de jobba ändå för dem och att i Sverige hade man överflödsförordning, man hade inte rätt och köpa vad man ville om man gjorde det kunde man bli fängslad.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var att man skulle ha på sig korsett, klänningar som var dyra, skjortor, lösvader för att se elegant ut, sirlig och spenslig. Adelskvinnan skulle helst ha på sig fina och dyra klänningar som hade korsett för att se smalare ut i midjan och ha underkjolar eftersom de hade inga underkläder på sig och så att höfterna såg större ut. Ju smalare midja man hade kunde man gifta sig med en rik man. Adelsmannen skulle ha rena vita skjortor som var sirliga, stora axlar, lösvader eftersom de la mest fokus på det. Fluffen som männen hade på skjortorna var en statusmarkör, det påpekades att adelsmännen var rika och att man hade pengar. Om man var adel hade man vapensköld de vill säga en stor släkt.

    Underhållning på 1700-talet bestod i att adeln hade ett perfekt liv som alla önskade. Under måltiderna var det viktigt att det skulle vara ritade placeringar så allting var snyggt och prydligt när maten var färdig och att man dukade med dyra porsliner. Det mesta som man åt var skaldjur, pajer, dolmer osv, alkohol drack man till varje måltid, maten var oftast fett och saltig, dem flesta frossade in sig mat. Det var också viktigt för en adel att bjuda in gäster så de kunde visa upp sin plats och hur dem bodde.

    Livet inom adeln på 1700-talet var mycket bemedlad, man levde väldigt lyxigt, hade mycket pengar, stora hus och trädgårdar, man kan säg allt en människa kan önska sig. Männen visste inte vad dem skulle köpa till kvinnorna eftersom dem hade redan allting men ändå blev inte kvinnorna nöjda, jämfört med bönderna och arbetarna som inte hade någonting, de präglades av hunger, var väldigt fattiga och det var ojämlikt. Bönderna åt sig aldrig mätta vilket betydde att de svalt ihjäl.

    Av: Emine Zeqiri

    SvaraRadera
    Svar
    1. Emine, din text hade tjänat på att följa mallen, för då hade den blivit tydligare och bättre disponerad. Nu verkar det som att du har haft lite problem med att välja ut och sortera det viktigaste i filmen. Språket blir därför också rörigt, omständligt och oklart.

      Titta närmare på meningar som t ex "Efter att kungen i Sverige dog så gick adelsmännen ett steg uppåt och fick mer makt/ plats i samhället, dessutom var det också bönderna som tog plats efter att det ersattes en ny kung som var väldigt svag."

      "Det var vanligt att bönderna blev bjudna på mat av adelsmännen eftersom de jobba ändå för dem och att i Sverige hade man överflödsförordning, man hade inte rätt och köpa vad man ville om man gjorde det kunde man bli fängslad."

      "Underhållning på 1700-talet bestod i att adeln hade ett perfekt liv som alla önskade."

      Radera
  17. Samhället på Frihetstiden var rätt så orättvist eftersom det var uppdelat i olika samhällsgrupper. Adeln var dem som hade som mest makt under den tiden och anledningen till det var för att dem hade mer pengar och när man har pengar så kunde man köpa sig allt och var en av dem rika i samhället. Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var att mannen var mer värd än vad kvinnan var, männen hade mer frihet. Mannen ansågs viktigast i familjen eftersom det var mannen som skulle tjäna pengar för att försörja sin familj därför skulle han få mycket mat och han skulle få den först. Kvinnans uppgift var att födda barnen och sedan ta hand om både barnen och hemmet. Mannen fick gifta sig direkt med en ny fru efter att exfrun hade dött eftersom den nya skulle ta hand om barnen vilket en kvinna inte hade lika lätt för. Klädseln hade stor betydelse under den tiden eftersom kläderna visade vilken klass man kom ifrån. Korsett var en vanlig klädsel som kvinnor hade på sig tillsammans med en tung kjol, den funkade bra när kvinnorna hade mens eftersom dem hade inga underkläder på sig. De viktigaste för männen var vaderna, det var det man mest hade koll på eftersom det syntes mest och ifall de var smala/små så fick man ha lösvader eftersom de skulle se stiliga ut.

    Ekonomin var inte bra, det gick rätt så dåligt för dem. Carl den 12:e ville starta krig men han fick ett hinder på grund av brist på pengar, han bestämde sig därefter för att ta sms-lån från turkarna vilket lede till problem eftersom han inte kunde betala tillbaka.

    Det var bönderna som jobbade åt adeln och det var så de hade inkomster. Adeln fick alltid gratis mat, det var något vanligt. Högsta mode på 1700-talet inom adeln var klassiskt och fluffigt. De föredrog helst tajt midja med breda höften för adelskvinnan medan adelsmannen skulle ha breda axlar och fluffigt var något bra för statusen eftersom man visade hur rik man var.

    Underhållningen på 1700-talet bestod i att de rika åt väldigt mycket mat medan bönderna/folket de fattiga dansade och på detta sätt hade de roligt. Livet inom Adeln på den tiden var mycket rikt, allt handlade om hög status och mycket mat medan folkets och bönderna kämpade för mat varje dag.

    Av: Yara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din text, Yara. Du har använt dig till viss del av mallen vilket jag uppskattar. däremot hade jag gärna sätt att du hade gjort det fullt ut. Mallen hjälper er att strukturera och ta ut den viktigaste informationen i förhållande till frågeställningarna. Du verkar ha blandat in en del från filmen som ni inte skulle ta med. Du behöver bearbeta ditt inledande stycke och ta bort det som handlar inte passar in för adeln.

      Jag vill att du använder mallens inledning och försöker få in din information i min mall. Använd dig av mina formuleringar och styckeindelningar dessutom bör du använda sig av de begrepp jag angett ovan i inlägget.

      Radera
  18. Samhället på Frihetstiden var väldigt orättvis, folket levde som i två olika världar. Adeln hade de väldigt bra medan bönderna hade de väldigt dåligt. Upplysningen var utvecklade tankegångar om de mänskliga rättigheterna, människors tankar ledde fram till att alla människor skulle vara lika värda. Under frihetstiden levde man i ett feodalsamhälle där kungen var längst upp och sedan adeln, men kungen var svag så de som hade makten i samhället under denna tid var adeln, anledningen var att adeln hade historiskt haft makten i Sverige på grund av att deras rikedom. Adeln var inget man kunde bli utan man föddes som en adel. Under frihetstiden började man också intressera sig och forska lite om naturen.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet inte jämställd, mannen var mer värd än kvinnan och upplevde de ”mänskliga rättigheterna” mer än vad kvinnorna gjorde.
    En kvinnans uppgift bestod i att ta hand om familjen, laga mat och ta hand om hushållet Mannens roll var däremot att försörja familjen och tjäna pengar, kvinnan hade inte lika mycket makt som mannen, kvinnorna fick inte gifta om sig ifall mannen dog men det fick mannen göra.

    Adelskapets inkomster bestod av människor från de längre stånden(bönderna). De fick gratis mat, och jobbade i deras gårdar. Bönderna var också tvungna att betala höga skatter fast än att deras inkomst var sämst, adeln däremot behövde inte adeln betala så mycket. Adeln ärvde också mycket pengar.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var att vara elegant. Adelskvinnan skulle vara spenslig, därför använde hon en åtsittande korsett. Man bar också kjolar i lager. Kvinnan ville vara snygg för att man ville gifta sig med en rik adelsman för att man ville leva i lyx. Adelsmannen skulle däremot framhäva sina vader, vaderna var så viktiga att de som inte hade stora vader bar lös vaderna. Att man bar fluff runt halsen var en riktig statusmarkör för att man var rik, att ha stora axlar satte man också i fokus på män.

    Livet inom adeln på 1700-talet var flott, de fick allt de önskade sig. Allt adeln behövde göra var att se till så att de såg sirliga ut och ha kontakt med handelsmän från utlandet, ett exempel var att svenskarna var beroende av porslin från Kina. Till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av hungersnöd. Underhållningen hos adeln på 1700-talet bestod i att frossa i sig mat och fester. Adeln levde ett väldigt osund liv på grund av att de åt så mycket. De drack alkohol till frukost, middag och kvällsmat. Medan underhållningen hos bönderna var att dansa och att ha kul fastän att de led av fattigdom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Merita. Du har lyckats sammanfatta filmen väl och sorterat ut den viktigaste informationen. Helst hade ja sett att du använt min mall genomgående eftersom det hade gjort din text tydligare. Du lyckas nämligen blanda in en hel del information som passar de övriga stånden. Tror du att en adelskvinna lagade mat? Vilka började forska om naturen? Vilka tror du hade tid med det?

      Du behöver bearbeta din text enligt min mall samt enligt grammatikgenomgången.

      Radera
    2. Nej jag skrev fel, adelskvinnan gjorde ju inget förutom att köpa dyra kläder och äta god mat.

      Radera
    3. Och jag har visst använt mig av mallen. Jag har fortsatt alla dina meningar.

      Radera
    4. Du har ingen avslutning ...

      Radera
  19. Samhället på Frihetstiden var ojämlikt. De som hade makten i samhället under denna tid var adeln som var en av de rikare grupperna i ståndssamhället. Anledningen var att adeln långt bakåt i tiden var ett handelsfolk och i takt med att enväldet upphörde under 1700 talet fick de mer inflytande i det svenska samhället.

    Könsrollerna inom adelskapet på 1700-talet var orättvist uppdelat. En kvinnans uppgift bestod bland annat av att ta hand om maken när han blev sjuk man kan därmed dra slutsatsen att hennes främsta arbete var i hemmet. Mannens roll var däremot att vara politiskt engagerad och ägna sig åt intressen som jakt.

    Adelskapets inkomster bestod av skattepengar från de hårt slitande bönderna men även en rad egendomar. Det var vanligt att man drack oändligt mycket alkohol eftersom adels livsstil var ohälsosam. Det förväntades av adliga personer att leva livet.

    Högsta mode på 1700-talet inom adeln var mer åt det glamourösa hållet både män och kvinnor skulle vara elegant uppklädda för att stolt representera sin rikedom och klass Adelskvinnan skulle helst ha korsett och adelsmannen skulle ha fluff det var en riktig statusmarkör, för att man ansågs vara rik.

    Underhållningen på 1700-talet bestod i att delta i storslagna pampiga fester där kungligheter och inflytelserika människor umgicks.

    Livet inom adeln på 1700-talet var överflödig lyx till skillnad från folkets och böndernas situation, som ständigt präglades av fattigdom. / Zeinab SA12B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zeinab, jag tycker du har skrivit en klockren text. du har följt mallen och instruktionerna till punkt och pricka och därför blir texten tydlig och lätt att läsa. Bravo. Jag hade dock sett att du använt fler av begreppen ovan, så att jag ser att du förstår dem och kan använda dem i korrekt.

      Jag vill att du tar dig en extra titt på stycket om modet, dvs: "Högsta mode på 1700-talet inom adeln var mer åt det glamourösa hållet både män och kvinnor skulle vara elegant uppklädda för att stolt representera sin rikedom och klass Adelskvinnan skulle helst ha korsett och adelsmannen skulle ha fluff det var en riktig statusmarkör, för att man ansågs vara rik."

      Meningsbyggnaden här känns inte helt korrekt.

      Radera
  20. Samhället under frihetstiden var väldigt orättvist och ojämlikt. Dem som hade makten under den tiden var kungariket, adeln och prästen. På den tiden berodde det på hur mycket pengar man hade. Man helt enkelt styrdes av pengar. Under frihetstiden var man delade i olika samhällsklasser , det vill säga överklass vilket var kungariket , adeln och prästen. Mellanklass och underklass vilket var bönderna. Man utnyttjade sig av böndernas arbetskraft.

    Under 1700-talet Könsrollerna inom frihetstiden var väldigt annorlunda. Mannen var viktigare än kvinnan för det var han som ägde jordbruket. Sönerna var också mycket överskattade eftersom det var dem som skulle ta över efter att pappan gick bort. Mannen ansågs vara den viktigaste i familjen och skulle äta före n alla i familjen för att han skulle överleva. Mannen fick även gifta sig om det hände sig att kvinnan dog. Men det gällde inte samma sak för kvinna. Ja männen på den tiden var mycket överskattade medans kvinnan skulle lära sig att ta hand om sin man städa huset, laga mat och lära sin dotter att vara en bra kvinna.
    Jo deras jobb på den tiden var att födda för det var ju det dem var till för.

    Adelskapet på den tiden låt på en väldigt hög nivå. Dem levde lyxigt och elegant det verkade vara som om dem levde i en hel annan värld jämfört med bönderna. Det sägs att om man inte levde som en adeln på den tiden var man helt enkelt inte en adel. Och det begick på att man skulle festa, dricka , äta och klä sig fint. Dessutom jobbade flera bönder på deras gårdar och fick betala högre skatter än vad dem tjänade själv.

    På 1700-talet var modet väldigt viktigt och hade ett en stor betydelse för att det visade vilket klass man varifrån och vad man hade råd med. Kvinnan skulle helst alltid ha på sig korsett även när hon sover med flera lager kjolar. Underkjolen fungerade även som mensskydd.
    Däremot för männen var det lite mer annorlunda även om deras mode var också lite feminint. Männen skulle visa sina vader. Och att man hade fluff runt halsen var ett tecken på att man var rik, att man var en riktig statusmarkör.

    Ekonomin var häller inte så fascinerande under frihetstiden. Svenskarna lånade väldigt mycket pengar från turkarna till krig. Sverige ockuperades senare av flera turkar som ville ha tillbaks deras pengar. Man upptäckte då turkarnas mat och lånade lite av det också. Bland annat dolma och kebbabspett.

    AV: Helena sa12b

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena, jag tycker du har skrivit en bra text men om du hade hållit dig till mallen hade den blivit ännu bättre. Vad som händer nu är att du tar med information som inte är relevant för adelskapet. T ex skriver du om jordbruket. Dessutom har du ingen tydlig avslutning på din text. Jag vill att du bearbetar texten enligt min mall och den grammatikgenomgång vi kommer att ha.

      Radera
  21. Efter att ha tittat på historieätarna så har jag lärt mig att det mesta handlade om pengar och mode.
    Om man inte hade pengar så kund man inte ha fina kläder vilket gjorde att man inte hade någon status över huvudtaget. Samhället under frihetstiden var väldigt ojämnt, bönderna levde väldigt fattigt och hade ont om mat medan adeln hade gott om båda mat, pengar och kläder.

    Även om Sverige var en monarki under frihetstiden så var det fortfarande adeln som styrde och ställde.
    Bönderna hade otroligt lite att säga till om. Anlednigen till detta var att Sverige under frihetstiden var under ekonomisk kris.

    Könsrollerna under denna tiden var inte heller så jämna. Kvinnans uppgift var att föda barnen, ta hand om huset och laga maten. Så låg det till om man var kvinna i den lägre klassen. En adels kvinna hade lite mer att säga. Till skillnad från den lägre klassens kvinna fick adels kvinnan lov att sitta vid bordet och äta med sin man under frihetstiden.
    Mannens roll var lite annorlunda, mannen var ansvarig för att familjen klarade sig. Han tog hand om ekonomin och såg stilig ut eftersom att om man såg att mannen var stilig så visste man att hans familj var mycket rik.

    Adelns inkomster bestod av att äga och ärva. Det var mycket vanligt att man fick sjukdomar eftersom adelns livsstil inte var så sund. Det förväntades av adeln att äta mycket.

    Det högsta mode på 1700-talet inom adeln var att kvinnan skulle vara smal i midjan genom att oftast ha korsett och mannen skulle också vara allmänt smal. Mannes ben var en riktig statusmarkör, för att göra mannens ben ännu finare så satt dem på lös vader.
    1700-talets underhållning fanns i maten, det skulle finnas mycket att välja bland.

    Adelns liv under 1700-talet var mycket lyxigt och fint, där fanns det mesta man kunde tänka sig som mat och kläder. Böndernas liv däremot var inte lika fint. De var fattiga och de präglades av svält.

    SvaraRadera
  22. Tack, Aron. Bra och tydligt text men relevant information. Tänk på att inte stappla huvudsatser på varandra utan omvandla till bisatser i stället.

    SvaraRadera
  23. När jag hade sett historieätarna så lärde jag mig att om man var adel så åt man rikligt med mat och frossade i sig maten. Som adel var man tvungen att äga ett fint hem och ha en fin fru för att visa att man hade något att tycka. Som adel hade man ett bra liv men blev ofta sjuk eftersom att man åt så dåligt med maten.
    Adeln var också de som bestämde i landet och fick tycka och tänka mer än bönderna. Bönderna hade det väldigt dåligt under frihetstiden och led ofta av svält och hemska sjukdomar.

    Under frihets tiden så var Sverige ett monarki land och hade väldigt dålig ekonomi. Om ett land var i monarki så leds det av antingen en kung eller en kejsare, i Sverige var det en kung som bestämde. Under tiden våran kung bestämde så led Sverige under många epidemier eftersom att det var många som var sjuka, och det var många fattiga och detta leder till svält.

    Adelns inkomster bestod av vad bönderna tjänade eftersom att bönderna levde på adelns mark fick de betala pengar till adeln(skatt). Inom adeln så skulle man vara small och ståtlig, det var även fint om man som man hade stora vadmuskler och det fans även "fejk" vadmuskler som man kunde sätt in i strumpbyxorna.
    Som kvinna var det fint att ha en smal midja och ha korsett, en korsett är ett slags klädesplagg som spänner in ens midja och gör så man ser smalare ut. Att ha korsett kunde också skada ens kropp genom att trycka in ens revben och förstöra organ i kroppen, korsetten spänner in hela magen vilket gör att det också kan bli förstoppningar.

    Som bonde under frihetstiden var det väldigt dåligt, de levde under hemska förhållanden. Bönderna var fattiga led ofta av svält och sjukdomar. Allt en bonde tillverkade/odlade på sin gård gick oftast till adeln direkt. Som bonde hade man inget att säga till om utan gick med huvudet neråt. En kvinna som var gift med en bonde fick inte ens sitta vid samma bord och äta som sin man utan fick vänta tills efter han hade ätit klart. en kvinna som bodde på en bondgård hade inget att komma med de betydde nästan ingenting för samhället, däremot en kvinna inom adeln var mycket högre uppsatt och fick uttrycka hur hon kände sig och andra i samhället brydde sig.

    Inom adeln så var det inte fint att ta hand om sina egna barn, man tyckte det var hemskt att amma sitt barn utan gav bort barnet till en barnkvinna som tog hand om barnet tills barnet blev äldre.
    En adel kvinna lagade heller ingen mat utan man hade pigor och kockar till detta.
    Som bonde kvinna så fick man laga mat ta hand om barnen och göra allt i hushållet medans manens "uppdrag" var att försörja familjen och göra så man inte led av svält eller sjukdommar.

    SvaraRadera